Vláda chce konec lékařských protestů, pak kývne na dohodu

Praha - Vláda vyslechla Hegera a k situaci ve zdravotnictví se vrátí příští týden. Chce, aby lékařské odbory ukončily protesty do konce týdne. Pakliže se tak stane, vláda je podle premiéra Petra Nečase připravena dohodu podpořit. Projednávaná dohoda však není podle předsedy České lékařské komory Milana Kubka ideální, přesto se ale jedná o přijatelný kompromis. Na jeho plnění by se nicméně měly podílet obě strany a celá vláda se k němu musí přihlásit. Podle Kubka byli lékaři od počátku roku vystaveni negativní kampani podporované médii, což komplikuje budoucnost celého memoranda. Také stínový ministr zdravotnictví ČSSD Rath vyzval protestující lékaře, aby přijali nabídku ministra Hegera. Jde podle něj o velmi dobrý kompromis.

Premiér zdůraznil, že dvě miliardy korun navíc, které Heger zdravotnictví slíbil, budou získány reformou a restrukturalizací zdravotnického systému. Žádná profesní či zájmová skupina podle vlády nemůže počítat s tím, že by si vydobyla vyšší platy na úkor prohloubení schodku státního rozpočtu. Vláda také chce, aby od příštího roku rostly platy nikoli pouze lékařů, ale i ostatního zdravotnického personálu.

Podle šéfa Lékařské odborové komory Martina Engela je postup vlády překvapující. „Bereme to na vědomí, zařídíme se podle toho,“ řekl pouze Engel. Sám by chtěl, aby vláda nejdříve návrh schválila, a pak by teprve odvolal do tří dnů protest.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Kubek: Kompromis je vítězstvím rozumu

Podle Kubka si lékaři, kteří dvacet let trpělivě sponzorují české zdravotnictví na úkor svých příjmů, zaslouží, aby se k nim společnost chovala minimálně slušně. „Ta nedůvěra je veliká. Lékaři byli v poslední době vystaveni veliké dehonestační kampani. Sdělovací prostředky zde sehrály velmi negativní roli. A nenávistná atmosféra komplikuje uzavření dohody. Dobrá vůle musí být na obou stranách, jak na straně odborů, tak na straně vlády,“ domnívá se Kubek.

Milan Kubek:

„Nemyslím si, že by problém byl v obsahu dohody. Ta dohoda jistě není ideální, je to prostě kompromis na obou stranách. Pokud ten kompromis bude přijat, tak zvítězí zdravý rozum. Zůstane zachována lékařská péče a bude existovat perspektiva pro reformu zdravotnictví, která zachová funkční zdravotnictví ke spokojenosti nejen pacientů, ale i zdravotníků.“

Dohoda spočívá především v navýšení tarifních platů lékařů o 5 000 až 8 000 korun. K textu dohody se rovněž vyjádří další představitelé lékařských odborů. Pokud ministři i odboráři návrh přijmou, hrozba odchodu doktorů zřejmě uhasne. Pokud ne, mohlo by z nemocnic odejít k prvnímu březnu na čtyři tisíce lékařů. „Byl bych rád, kdyby vláda dnes dopoledne vyslala jasný signál, že tuto dohodu myslí vážně,“ míní Kubek.

Podle Kubka nicméně i jednání samotných odborářů začala pozdě: „Lékařský odborový klub začal možná příliš brzy deklarovat, že dohoda musí být uzavřena do konce ledna, a to potchopitelně nevzbuzuje důvěru,“ uvedl.

Zatímco Heger vyjadřoval po jednání o memorandu mírný optimismus, zástupci lékařů ho nechtěli komentovat. Mimo kamery přiznávali, že nejsou spokojeni a nedávají dokumentu velkou šanci, že u lékařů uspěje. Mezi lékaři jsou zhruba stejnou měrou zastoupeni příznivci i odpůrci dokumentu.

„Jsme na cestě k závěru, budu-li trošku optimistický,“ prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) po pondělní schůzce s lékařskými odpory a komorou, na které vyjednal znění kompromisního memoranda. Dohoda vejde v platnost, pokud s podmínkami v dokumentu budou vláda i odbory souhlasit. Nespokojení lékaři pak ukončí protest a začnou stahovat výpovědi z práce.

Sestry si na vyšší platy musí počkat

Z pondělního memoranda vyplývá, že do nemocnic letos půjdou navíc dvě miliardy korun, na přidání lékařům je potřeba 1,8 miliardy, další peníze jsou za přesčasy. Na požadovaný 1,5 až trojnásobek průměrného platu by se doktoři měli dostat do roku 2013. Na sestry zbude jen sto milionů. Přidáno by měly dostat až příští rok. Peníze půdou ze zdrojů zdravotnictví, nikoli ze státního rozpočtu. Česká asociace sester nebude růst lékařských platů zpochybňovat. Pokud se ale najdou zdroje už letos, chce je pro nelékaře. Šéf lékařských odborů Martin Engel tvrdí, že sestry se k protestní akci Děkujeme, odcházíme nepřidaly, proto mají počkat s navýšením až na reformu.