V Pardubicích se nebude platit parkovné přes SMS

Pardubice - V Pardubicích se motoristé nedočkají placení parkovného přes textové zprávy (SMS). Radnice od záměru ustoupila. V jiných městech se podle ní tento způsob placení neosvědčil, navíc v příštích letech přijdou jiné a lepší možnosti, informoval o tom primátorčin náměstek Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice). On-line platby považuje náměstek za mnohem lepší. Banka pošle peníze, co si strhne za převod jde na vrub klienta. Za pár let doroste generace, která službu jistě využije, míní Bílek.

„V tuto chvíli jsou signály, že vzniknou jiné technologie a platby pomocí SMS pohřbí. Během dvou tří let bude možné parkovné platit pomocí on-line příkazu bance,“ doplnil Bílek.

V Hradci Králové za platby prostřednictvím mobilních telefonu vybrali 200 000 korun za rok. V Českých Budějovicích službu radnice zrušila úplně. Nebyl o ni zájem a ani se nevyplácela.

Podle Bílka si velkou část peněz ukrojí operátor. Musel by se zaplatit software a na další peníze by vyšla správa. Nic by se potom nevydělalo.

„Mladí lidé, kterým je dnes 18 až 20 let, bez mobilu neudělají ani ránu, to bude zajímavá cílová skupina. Teď ještě nemají auta, s kterými by parkovali, ale tak za pět let si je pořídí,“ uvedl náměstek.

O platbách pomocí SMS uvažovalo už minulé vedení radnice. Podle Bílka ale město do projektu nedalo žádné peníze, tudíž tratit nebude. „Samozřejmě tím někdo strávil určitý čas, byl za to placený a pracovní dobu mohl využít jinak, ale to jsou komplikovaně vyčíslitelné náklady,“ řekl Bílek.