Z rasových důvodů útočil už několikrát, odsedí si 6 let

Příbram - Okresní soud v Příbrami dnes vyměřil Filipu Bejšovci 2,5 roku vězení za rasově motivovaný útok na nezletilého chlapce tmavé pleti. Hoch utrpěl zranění, jež si vyžádalo několikatýdenní léčení. Bejšovec byl uznán vinným z ublížení na zdraví a výtržnictví. Za napadení v Počepicích byl už dříve odsouzen ke stejnému trestu, proti rozsudku se ale odvolal a krajský soud případ vrátil k došetření. Ani nejnovější rozsudek ale není pravomocný, žalobce i obhájce se na místě odvolali. Bejšovec už byl dříve za jiný rasově motivovaný útok podmíněně odsouzen na 2,5 roku. Ve zkušební době se ale dopustil dalšího takto motivovaného trestného činu, za který dostal rok vězení. Než do něj nastoupil, zbil chlapce v Počepicích. Celkově tak má strávit ve vězení šest let.

„Krajský soud měl pochybnosti, co se týče časové souvislosti. Byli navrženi další svědci, kteří už tu časovou souvislost vzali, řekla bych, popořádku,“ uvedla samosoudkyně Soňa Pavlíková. Otázkou ale je, jak se nyní k případu postaví odvolací soud. Podle obžaloby třiadvacetiletý Bejšovec maskovaný tmavou motocyklistickou přilbou napadl v srpnu 2008 v Počepicích chlapce, který se tam účastnil taneční školy. Třikrát ho údajně uhodil teleskopickým obuškem. Hoch, jehož otec je Dominikánec a matka Češka, utrpěl zlomeninu malíčku a pohmožděniny. Léčil se přes pět týdnů. Bejšovec vinu odmítá.

Svědkyně vypovídala ze strachu v jiné místnosti

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Státní zástupce:

„Jeho jednání je podle mého názoru vysoce společensky škodlivé, je rasově motivované, dopustil se ho vůči nezletilému dítěti, kterému ublížil na zdraví.“

Podle obhajoby jsou v důkazech rozpory. Přímí svědci totiž pachateli kvůli přilbě neviděli do obličeje. Pochybnosti nerozptýlil ani dnešní výslech utajené svědkyně, která z obav před obžalovaným vypovídala v jiné místnosti a v případu figuruje pod smyšleným jménem. „Na hlavě měl černou helmu. Do obličeje jsem mu neviděla, ale poznala jsem ho podle výšky a podle chůze,“ uvedla. Obhájce ale poukázal i na to, že v Počepicích se vyskytovali nejméně další tři až čtyři lidé s podobnými názory jako Bejšovec, kteří se mohli činu dopustit. „Pokud budeme soudit někoho jen podle minulosti nebo toho, co se o něm povídá, tak tady snad ani nemusíme být,“ prohlásil. Soudkyně ale podotkla, že hned po činu Bejšovce spatřili další svědci, kteří mu už do obličeje viděli a poznali ho. „Neměla jsem žádné pochybnosti o tom, že se skutek opravdu tak stal a že ho způsobil obžalovaný,“ řekla ČT.  

S verdiktem nesouhlasili Bejšovcovi známí, kteří jednání sledovali v soudní síni. „Nepřímé důkazy!“ vykřikl jeden z mladíků nespokojených s novým rozsudkem. Spokojen nebyl ani státní zástupce Pavel Soukup, který navrhoval trest při horní hranici pětileté zákonné sazby. Bejšovec se totiž už před pěti lety v Rožmitále pod Třemšínem účastnil podpálení domu, kde žila romská rodina. Za rasově motivovaný útok byl tehdy podmíněně odsouzen na 2,5 roku. Ve zkušební době pak v hospodě slovně napadl romského hosta a dostal rok. Než nastoupil do vězení, zbil chlapce v Počepicích. Celkově tak má strávit ve vězení šest let.