Dobešův perný den - vysvětluje podivnou seminární práci

Praha - Ministr školství Josef Dobeš je podezřelý, že pomáhal své podřízené, šéfce svého kabinetu Janě Machálkové, s vypracováním seminární práce, kterou potřebovala k pokračování bakalářského studia na vysoké škole. Vyplývá to z dokumentů, které má Mladá fronta Dnes k dispozici - seminární práci na téma Politická komunikace ministra Josefa Dobeše podle nich psal sám ministr. Machálková ji pak podle MfD opatřila jen náležitými grafickými údaji a předala svému vyučujícímu. Ministr Dobeš, Machálková i soukromá škola to odmítají. Důkazy podle Dobeše svědčí jen o tom, že práci autorizoval. Teprve třicetiletá Machálková začínala jako učitelka v mateřské škole, její kvality ale Dobeš dovede ocenit - za prosinec 2010 našla na výplatní pásce přes 145 tisíc korun. A aby toho nebylo na Dobeše málo, ČSSD se do něj pustila kvůli srovnávacím zkouškám pro žáky 5. a 9. tříd. Má je dělat firma, která nemá žádného zaměstnance ani telefon.

„Hodnocení této konkrétní práce si už nepamatuji. Na tu práci se znovu podívám, samotného mě to zajímá, to by byl samozřejmě problém,“ reagoval pro MfD vedoucí katedry sociální a masové komunikace na soukromé škole Univerzita J. A. Komenského Radek Mezulánik. V práci neopomíná Machálková Dobeše náležitě vychválit.

Dobeš dnes na brífinku informace o napsání seminárky pro Machálkovou popřel. Práci prý jen autorizoval. „Napsal jsem k tomu své připomínky, uložil a odeslal,“ uvedl Dobeš k seminární práci a ukázal e-mailovou komunikaci s Machálkovou. Zároveň uvedl, že kvůli úniku informací o platech a stotisícových odměnách zaměstnanců ministerstva podal trestní oznámení.

Zároveň považuje věc za politický útok. „Tohle jsou útoky, které jen mají odvést pozornost a zdržovat mne v klíčovém úkolu, což je příprava státních maturit,“ uvedl pro MfD. Také Machálková tvrdí, že práci psala sama a bez pomoci. „Nařčení, že mi někdo s prací pomáhal, se mě velmi dotýká,“ cituje Mladá fronta Dnes Machálkovou, která se už dostala do zájmu médií kvůli výši své odměny na ministerstvu. Dobeš jí nadělil jen za prosinec 145 330 korun.

Důkazy hovoří proti ministrovi

Digitální stopy seminární práce uvádějí jako autora Josefa Dobeše. Ve vlastnostech dokumentu je i název firmy, jíž patřil počítač a na kterém Dobeš doma práci psal. Jedná se o společnost Retail Formation, za kterou stojí Martin Ulman - dvorní advokát bezpečnostní agentury ABL, v níž Dobeš před svým vstupem do vlády pracoval. Redaktor MfD Jaroslav Kmenta také tvrdí: "Máme k dispozici komunikaci mezi ministrem a paní Machálkovou, kde pan ministr používá slova psal jsem tuto práci."

Soukromá škola nemá pro podobné jednání zavedené potrestání, na veřejné škole by ale v úvahu připadalo vyloučení ze studia. UJAK je však značně benevolentní, nevyžaduje například ani oponentský posudek k magisterské práci. V případě seminární práce má prý jistotu, že Machálková je opravdu autorkou textu.

Zářivá hvězda učitelky z mateřinky

Třicetiletá vrchní ředitelka kabinetu ministra začala studovat univerzitu v roce 2008, letos by mohla získat titul bakalář. Na ministerstvo si bývalou učitelku v mateřské škole vzal přímo Dobeš. Stala se tak čtvrtým člověkem, kterého během posledních 7 měsíců dosadil Dobeš na klíčový post.

Další problémy: Pochybná firma na srovnávací zkoušky a luxusní fotky

Ministr Dobeš má také další problém, kvůli kterému dokonce žádá jeho rezignaci sociální demokracie. Nelíbí se jí, že srovnávací zkoušky pro žáky 5. a 9. tříd má dělat společnost kWare. Firma totiž nemá žádného zaměstnance a neexistuje na ní telefonické spojení. „Byla vyhlášena zakázka za jeden a půl milionu korun, přitom existuje několik útvarů na ministerstvu, které to mohou zpracovat,“ argumentuje dále stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová.

S kritikou se v posledních dnech setkalo taky pořízení reprezentačních fotek ministra a jeho náměstků - v době škrtů za ně resort zaplatil 70 tisíc korun. Domovská strana Věci veřejné ale za svým ministrem neochvějně a s plnou důvěrou stojí.

Kauza Dobešovy seminárky
Zdroj: ČT24