ZSSK vlaky v březnu nezruší, změna bude mírná

Bratislava – Železniční společnost Slovensko (ZSSK) nakonec v březnu nezruší vlaky na lokálkách, o jejichž uzavření uvažovala na počátku roku. Změna jízdního řádu, která na Slovensku proběhne podobně jako v Česku 6. března, bude mít jenom malý rozsah, dotkne se zhruba desítky spojů, většinou se přitom jedná o drobné změny jejich časové polohy, především o uspíšení pravidelných odjezdů. Zcela zrušen bude pouze sezonní rychlík Meridian, který měl v létě jezdit ze Štúrova do Soluně a vozit přímé vozy z Bratislavy a Prahy.

V dálkové dopravě dojde k jediné změně – v pátek bude prodloužena trasa expresu Hron (dosud Bratislava – Banská Bystrica) do Brezna, v neděli bude naopak prodloužen posilový rychlík Žitava (dosud Banská Bystrica – Bratislava), takže bude výchozí z Brezna.

V regionální dopravě bude upraveno vedení několika spojů, většinou půjde o uspíšení jejich jízdy, aby bylo možné zabezpečit přestupy do navazujících vlaků. Zrušen by neměl být žádný regionální spoj.

Že nevyjede prázdninový rychlík Meridian do Soluně, je výsledek zásadního omezení železniční dopravy v Řecku, kde dopravní společnost TrainOSE zrušila veškeré mezistátní vlaky.

Přípravu velké redukce dopravy na lokálkách oznámila ZSSK v lednu, uskutečnit ji chtěla právě v termínu pravidelné březnové změny jízdního řádu. „Ze strany cestujících je o ně minimální zájem, ale na druhé straně nás stojí obrovské peníze, které pocházejí ode všech daňových poplatníků,“ uvedl v lednu mluvčí ZSSK Alexander Buzinkay.

Protože plány dopravce odstartovaly širokou diskusi, zatím k omezení nedošlo. Podle mluvčího ale ZSSK nadále počítá se zastavením osobní dopravy na osmi tratích a omezením provozu na dalších tratích. Celkem by tak mělo přestat jezdit více než 200 spojů.