Chřipková epidemie je těsně za svým vrcholem

Praha - Počet pacientů s respiračními onemocněními klesl za poslední týden o 7,6 procenta. Chřipková epidemie v Česku ale i nadále trvá, podle posledních údajů je na 100 tisíc obyvatel 1 704 nemocných. Nejvíc jich hlásí Pardubický, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Neklesá ale počet pacientů, kteří museli být kvůli těžkému průběhu nemoci hospitalizováni. Většinu onemocnění způsobil vir A (H1N1), tedy takzvaná prasečí chřipka. Lidé, kteří se nechali preventivně očkovat, by však měli být odolní i proti tomuto typu viru.

„Ten pokles je ve všech věkových skupinách. Lze k tomu říct, že na území Česka nadále probíhá chřipková epidemie, která je pravděpodobně již těsně za svým vrcholem,“ uvedl epidemiolog Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Kvůli vysoké nemocnosti a možnému šíření nákazy už byla leckde uzavřena zdravotnická zařízení pro návštěvy, některé školy také vyhlásily chřipkové prázdniny. Šíření chřipky a dalších respiračních nemocí také brzdí jarní prázdniny, které mají školáci po celé republice.

Ve skutečnosti může být počet nemocných mnohem vyšší

Zatímco v minulosti odborníci mluvili o epidemii až tehdy, kdy počet pacientů překročil hranici 2 000, nyní se epidemický práh podle Kynčla pohybuje mezi     1 600 až 1 800 nemocnými na 100 tisíc lidí. K přehodnocení kritéria přispělo zavedení třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře a tři dny marodění bez nemocenské. Mnozí nakažení proto k doktorovi vůbec nechodí, takže ve skutečnosti může být počet nemocných mnohem vyšší.

Vydáno pod