Krajní pravice se opět zvolna probouzí

Praha/Litoměřice – Policie v posledních týdnech opět zaznamenává zvýšenou aktivitu české extremistické scény. Jedná se o první výrazné oživení činnosti pravicových radikálů od loňského soudu s vítkovskými žháři a zrušení Dělnické strany. Policejní experti upozorňují na to, že nová generace radikálů využívá modernější komunikační technologie a snaží se o větší obezřetnost.

„Někteří mladí aktivisté by si přáli oživení. Chtěli by se víc setkávat, mluvit spolu, pořádat víc koncertů a různých akcí,“ doplnil mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert. Jak uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták, extremistická scéna se snaží co nejvíce eliminovat možnosti právního postihu, nečinná však není. Prozatím se ale pohybuje především na internetu a větší akce pořádá v zahraničí - poslední z nich byl nedělní pochod v Drážďanech.

Jak informovala odbornice na extremismus Klára Kalibová, zažívá teď česká extrémně pravicová scéna generační obměnu. „Obdobnou výměnu jsme mohli sledovat například už kolem roku 2000, kdy se opustila do té doby zcela pravidelná komunikace skrze P. O. boxy a opustila vydávání tištěných zinů,“ uvedla Kalibová. Dnes neonacisté komunikují prostřednictvím moderních technologií včetně youtube nebo facebooku.

Reportáž Terezy Kručínské (zdroj: ČT24)

K jednomu z prvních výrazných setkání neonacistů došlo minulý víkend v litoměřickém klubu Dynamo. Účastníci se museli při vstupu prokázat zprávou MMS, již přeposílali organizátoři; nezvaní hosté se tak na podezřelý koncert nedostali. „Šlo o soukromou akci. My od pořadatelů nezjišťujeme, co pořádají. Jde akorát o to, aby se chovali slušně,“ řekl provozovatel klubu.

Podle policie, která hlídkovala před klubem, k žádnému přečinu nedošlo. Mluvčí litoměřických policistů Pavla Kofrová pak potvrdila slova provozovatele: „Nebyl zaznamenán žádný trestný čin ani žádný přestupek. Vlastně to nebyl koncert, ale bylo to hlášeno jako soukromá oslava, která proběhla v klidu.“ Další akce podobného typu se v Dynamu koná tento víkend, žádná mimořádná opatření se ale zatím nechystají.