Kongresové centrum musí sehnat peníze na dluhy

Praha – Pražské Kongresové centrum i celé hlavní město má pouze měsíc a půl na to, aby sehnaly peníze na další splátku dluhu. V dubnu musí společnost uhradit bance téměř osmdesát milionů, tedy další část z dluhu z doby, kdy se metropole připravovala na zasedání Mezinárodního měnového fondu.

Ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé rozpočet pro rok 2011. Jenže ten vůbec nepočítá s tím, že by Praha dala peníze na dluhy Kongresového centra. Vedení metropole argumentuje tím, že platit nebude. Dubnová splátka tak půjde za ručitelem, tedy ministerstvem financí. To dluhy za hlavní město platit nechce, ale musí.

Dluh ve výši tří milionů eur, který musí v dubnu zaplatit KC Praha, bude už příští týden v úterý řešit rada hlavního města. Už několik týdnů také čeká na stanovisko ministerstva k projektu oddlužení centra. Tedy, že jeho část prodá. Soutěž vyhrála firma Penta Investments a Zátiší Catering Group, ty by měly odkoupit majetek za víc než miliardu.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

„Myslím, že Praha by měla tento dluh hradit ze svého rozpočtu, navýšit případně základní jmění Kongresového centra a splatit tento závazek, protože v tuto dobu není vhodná situace na trhu, aby se to řešilo projektem oddlužení,“ řekl opoziční pražský zastupitel Jan Vašíček. Ministerstvo tak nejspíš žádosti Prahy nevyhoví - jasno by mohlo být ještě do konce února.

Kongresové centrum Praha
Zdroj: ČT24