Kubek: Engel se zřejmě solidarity dožadovat nebude

Praha – Pražská vinohradská nemocnice nechce vzít zpátky šéfa lékařských odborů a hybatele protestní akce Děkujeme, odcházíme Martina Engela. Zdá se ale, že jemu to vůbec nevadí. S největší pravděpodobností se nebude dožadovat solidarity od ostatních lékařů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Neochota přijmout Engela zpět je podle něho zároveň útokem na ministra zdravotnictví Leoše Hegera a dohodu s lékaři. Kubek zároveň připustil, že nejde o porušení memoranda.

Nemocnice uvedla, že za Engela již přijala náhradu. Lékařský odborový klub naopak vyzval lékaře, aby zatím nestahovali výpovědi, a vyjádřili tak svou solidaritu s Engelem. Kubek dnes uvedl, že za Engela v nemocnici náhrada není. „Já bych řekl, že ze strany pana ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Zemana to byla prostě obyčejná lidská podlost a porušení té dohody z jeho strany. Protože on za pana doktora Engela žádnou adekvátní náhradu nemá,“ tvrdí Kubek.

Klub prý upřednostnil pacienty nad lékaři

LOK podle něho upřednostnil zájmy pacientů nad zájmy lékařů, když uzavřel dohodu s ministerstvem zdravotnictví. Šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný řekl, že v memorandu stojí, že ministr zdravotnictví vyzve ředitele a manažery nemocnic, aby na volná místa přijali lékaře, kteří o to požádají. Lékaři se zase uvolili, že stáhnou své výpovědi. Podle Šťastného ale dohoda například nehovoří o tom, že výpověď stáhnou všichni lékaři. Podle Kubka je pravdou, že ministerstvo zdravotnictví negarantovalo přijetí všech lékařů zpět a odbory zase nezaručily zájem všech lékařů se vrátit.

Odmítl i spojitost se Zemanovým členstvím v ODS. Podle Kubka jde o útok na ministra Hegera a o snahu učinit ho nedůvěryhodným. „Tady se uzavřela dohoda, která nemá parametry pouze toho krátkodobého zvýšení platů, ale dlouhodobé parametry - spolupráce v boji proti korupci, spolupráce na reformě zdravotnictví a pochopitelně, pokud se naruší lidský vztah mezi ministrem zdravotnictví a předsedou spolupracující organizace, tak je to útok na samotnou spolupráci,“ prohlásil Kubek.

Podle něho existuje skupina politiků, kteří se do poslední chvíle snažili zabránit dohodě mezi lékaři a Hegerem. „Jsou to ti lidé, kteří se bojí toho, aby byl ve zdravotnictví zaveden pořádek, a chtějí zabránit tomu boji proti korupci za každou cenu,“ míní Kubek.