John podal trestní oznámení kvůli praní uniforem

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) podal trestní oznámení, které se týká smlouvy za 54 milionů korun na praní a chemické čištění policejních uniforem s firmou Dočista. Dnešnímu vydání deníku Právo to potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Audit podle něj ukázal, že společnost Dočista podnikatele Tomáše Paclíka získala zakázku nestandardně. Kromě toho své služby předražila.

„Skutečnosti vyplývající z auditu byly velmi závažné,“ řekl deníku Novák. Doplnil, že právníci ministerstva mají podezření na spáchání několika trestných činů, například pletichy, porušování povinností při správě cizího majetku či zneužití pravomoci veřejného činitele.

V souvislosti se smlouvou s firmou Dočista již dříve ministerstvo uvedlo, že kontrakt byl uzavřen bez řádného výběrového řízení. Společnost byla podle Johna nevhodná: bez referencí, adekvátního živnostenského oprávnění v době přípravy smlouvy, potřebného zařízení a navíc měla netransparentní vlastnickou strukturu.

Firma Dočista patřila známému tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS) Tomáši Paclíkovi. Společnost tvrdí, že zakázku získala v řádné veřejné soutěži. Langer již dříve spekulace o svém zapojení do případu odmítl. Paclíkova firma vznikla až v lednu 2008, tedy jen dva měsíce před tím, než s vnitrem uzavřela smlouvu.

Vydáno pod