Důstojníci čerpali z černého účtu, nyní jdou před soud

Praha - Za fiktivní objednávky ministerstva obrany se dnes u Městského soudu v Praze budou zpovídat tři bývalí vysoce postavení armádní důstojníci Ivo Zbořil, Petr Šmída a Ladislav Košner za to, že na falešných objednávkách připravili resort o třináct a půl milionu korun. Za peníze si podle obžaloby dopřávali dovolené a luxusní dárky.

Armádní důstojníci si údajně z černého fondu platili pobyty u moře, kupovali lyžařskou výbavu, na jejich seznamu se objevily takové předměty jako rotoped, zahradní malotraktor nebo trenýrky šité na zakázku s logem armády. To všechno ze státní kasy. „Obžalovaní zásadním způsobem porušili svoje povinnosti při správě majetku AČR. Z tohoto důvodu byli postaveni před soud,“ prohlásil Miroslav Špecián, státní zástupce.

Šmída, který byl z armády propuštěn, měl jako správce armádního účtu podle obžaloby na oko objednávat hlavně náplně do tiskáren. Košner černé účty kryl a Zbořil si pak neoprávněně nechal vyplatit odměnu. Za to jim hrozí dvanáct, osm a pět let vězení. Trojice mužů ale vinu odmítá.

Generálové před soudem (zdroj: ČT24)
Košner, Zbořil a Šmída
Zdroj: ČTK