Prezident EU se sejde s Klausem i Nečasem

Praha – Do Prahy přijíždí prezident Evropské unie Herman Van Rompuy, který se sejde jak s premiérem Petrem Nečasem (ODS), tak s prezidentem Václavem Klausem. Tématem jednání zřejmě budou otázky kolem zvažované ekonomické a finanční reformy unie. Březnový summit EU se má věnovat právě vzniku stabilizačního mechanismu, balíčku ekonomických protikrizových návrhů a francouzsko-německému návrhu na vytvoření paktu pro konkurenceschopnost.

Unie loni musela zachraňovat Řecko, které se ocitlo na pokraji krachu kvůli předluženému státnímu sektoru. S potížemi se ale potýkají i Irsko a další členské státy země. Van Rompuy přijíždí do Česka diskutovat evropské otázky také proto, že některá už přijatá protikrizová opatření si žádají změnu lisabonské smlouvy a tu bude muset podepsat i její známý odpůrce Klaus. 

Od nového postu prezidenta EU si sedmadvacítka slibovala, že blok bude mít ve svém čele jednu figuru, která ho bude reprezentovat. Mezi kandidáty na tuto funkci byl například bývalý britský premiér Tony Blair. Výběr Van Rompuye však vzbudil pochybnosti, zda bude v čele EU dost výrazný. Jeho hlavní činností by mělo být řízení evropských summitů.