Na Havlíčkobrodsku bude jezdit pět nových autobusů

Chotěboř (Havlíčkobrodsko) - Na Havlíčkobrodsku bude od zítřka jezdit pět nových autobusů. Ve vozech bude i vysunovací plošina pro bezbariérový nástup a výstup. Na investici skoro za 21 milionů korun dostal dopravce Veolia Transport Východní Čechy dotaci z EU. Autobusy budou jezdit mezi Chotěboří, Havlíčkovým Brodem, Ledčí nad Sázavou a Přibyslaví.

„Hlavním důvodem pořízení moderních, částečně nízkopodlažních autobusů je zajištění bezbariérového spojení mezi zdravotnickými a sociálními zařízeními regionu,“ uvedl generální ředitel dopravní společnosti Jindřich Poláček.

V téměř dvanáctimetrových autobusech značky SOR může cestovat až 92 lidí, míst k sezení je 42. Vejde se tam i dětský kočárek a invalidní vozík. Elektronický informační systém ve vozech pomáhá také nevidomým lidem.

Veolia Transport Východní Čechy provozuje 310 autobusů na 246 linkách. Loni přepravila přes 14 milionů lidí. Příspěvek na nákup autobusů pro Havlíčkobrodsko dostal dopravce z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Dotaci na autobusy vhodné i pro cestování invalidů čerpá ze stejného programu také jihlavský Icom transport, který s podporou EU koupí celkem 35 vozidel za 125 milionů Kč. Koncem minulého roku už začalo na meziměstských linkách Vysočiny jezdit 17 nových autobusů, zbývající budou dodány letos.

Cestování se pro handicapované zlepšuje i na Žďársku. Podle údajů na krajských internetových stránkách dopravní podnik Zdar nasadil v uplynulých měsících dva nové nízkopodlažní autobusy na linky mezi Bystřicí nad Pernštejnem, Nedvědicí, Vírem a Štěpánovem nad Svratkou. V tomto roce chce přidat nejméně další čtyři autobusy.