Bývalý soudce neuspěl se žalobou na advokátní komoru

Praha - Bývalý zlínský soudce Miroslav Moltaš neuspěl u Městského soudu v Praze se žalobou na Českou advokátní komoru (ČKA). Podal ji kvůli tomu, že ho odmítá zapsat na seznam advokátů. Odvolací soud tak potvrdil prvoinstanční rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Moltaš musel opustit místo soudce kvůli hrubému selhání. Stal se proto obhájcem, přestože ho ČAK odmítla přijmout za člena. Bez členství v komoře ale nelze v ČR vykonávat praxi advokáta, Moltaš se proto nechal zapsat na Slovensku, a tím se stal automaticky advokátem i v Česku.

Moltaš se soudu osobně nezúčastnil, požádal, aby jednání probíhalo bez něj. Zástupce ČAK rozhodnutí uvítal, zároveň ale nevyloučil, že by Moltaš mohl být v budoucnu do seznamu advokátů zapsán. Komora totiž většinou počítá s pětiletou promlčecí lhůtou od kárného provinění. Bývalému soudci by měla vypršet na začátku příštího roku.    

Moltaše zbavil taláru Nejvyšší soud poté, co vyšlo najevo, že si telefonuje s odsouzeným vězněm. Přitížily mu i průtahy, které měl v řadě spisů. ČAK ho od roku 2007 odmítala přijmout do svých řad. Podle její mluvčí Ivy Chaloupkové nebylo možné garantovat, že „člověk, který selhal jako soudce, může kvalitně zastupovat klienty jako advokát“. Moltaš se ale hájil, že už byl kárným řízením potrestán dostatečně a o jeho případu se píše zkresleně. Bránil se proto soudně. Obvodní soud pro Prahu 1 ale vloni rozhodl, že kvůli kárnému provinění není bezúhonný ve smyslu požadavku zákona o advokacii.

Telefonát Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Jde o první případ, kdy se někdo stal advokátem proti vůli komory

Při dělení federace se Česko a Slovensko dohodly, že si budou automaticky navzájem uznávat advokáty i bez potřebných zkoušek, které jsou u jiných států obvyklé. Advokátní komora se nyní obává, zda uvedené kličky nebudou chtít využít další soudci s podobným osudem. O členství v komoře usiluje například bývalý teplický soudce Jindřich Pojkar, kvůli jehož hrubým chybám musel soud propustit z vazby skupinu kuplířů.

Odvolání z funkce je nejpřísnější trest, který může kárný senát justičnímu činiteli uložit. Za poslední roky přišli o talár kromě Moltaše ještě Jiří Kilian z Břeclavi, Karol Kubíček z Prahy a Antonín Werner z Prostějova.

Soudní řízení
Zdroj: ČT24