Poslanci se letos podívají do Brazílie, Chile či Izraele

Praha - Organizační výbor sněmovny dnes schválil plán zahraničních cest pro jednotlivé výbory. Rozpočet na ně činí 12 milionů korun. Informovala o tom předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Nejvíc peněz na diplomatické výjezdy dostal zahraniční výbor, k dispozici bude mít 1,5 milionu korun. Jeho předseda David Vodrážka (ODS) ale už dříve uvedl, že by si představoval sumu o jeden milion vyšší. Cesty prý totiž mohou přinést vysoké výnosy z investic soukromých firem. Dnešního jednání se nezúčastnil, protože je na zahraniční cestě. Usnesení organizačního výboru bude prý respektovat. Poslanci se mají podle plánu podívat například do Číny, Brazílie, Izraele, Indie a Chile. Sněmovna má pro letošek na veškeré zahraniční cesty 25,5 milionů korun.

Poslanci z hospodářského výboru by se měli podle plánu podívat například do Indie nebo do Chile. Chtějí zde podle odůvodnění jednat s partnerským výborem a představiteli dalších institucí. Ze stejného důvodu se chtějí poslanci zahraničního výboru podívat například do Británie, Chorvatska, Iráku, Kuvajtu, Brazílie a Číny. Bezpečnostní výbor se chystá do Makedonie, Kosova, Srbska a Izraele jednat se zástupci parlamentu a ministerstev. Členové školského výboru mají v plánu cestu do Francie a Finska, aby převzali zkušenosti se vzdělávacím systémem.

Jde ale zatím pouze o plán. Každou diplomatickou misi bude muset ještě znovu potvrdit organizační výbor. „Schválili jsme záměry cest jednotlivých výborů s limitem, který byl stanoven. Pro každý výbor byla stanovena finanční částka, která je nepřekročitelná. Jinak řečeno to znamená, jestli si vymyslí cesty, které budou stát víc, tak jim nebudou schváleny,“ řekla Němcová. Dodala, že to bude platit pro všechny výbory, tedy i pro zahraniční. Pokud by tedy Vodrážka domluvil cesty nad rámec přiděleného 1,5 milionu, výbor je neschválí a nezaplatí. „Zahraniční výbor dostal nadlimitní rozpočet, protože chápeme, že je zahraniční a má mít rozsáhlejší zahraniční aktivity, než mají ostatní výbory. S panem předsedou nebylo možné jednat, ale musí respektovat usnesení organizačního výboru,“ uvedla Němcová. Ostatní výbory se se svými požadavky do stanoveného limitu prý vešly.

Druhý nejvyšší rozpočet dostal evropský, hospodářský, rozpočtový a bezpečnostní výbor, každý z nich může procestovat milion korun. Naopak nejmenší rozpočet má volební výbor, který na cesty dostal půl milionu. Všechny ostatní mohou utratit 750.000.

Letošní rozpočet je o 10 procent nižší

Sněmovna má pro letošní rok na veškeré zahraniční cesty 25,5 milionu korun. Jsou v tom zahrnuty například cesty stálých delegací v meziparlamentních institucích a akce v rámci předsednictví a evropského parlamentu. Letošní rozpočet na zahraniční cesty je ve srovnání s minulým rokem o deset procent nižší, stejně jako rozpočet celé komory. Zahraniční cesty omezovala sněmovna už koncem minulého roku. Přistoupila k tomu kvůli úsporám a nedostatku peněz. Organizační výbor proto povoloval cesty pouze zahraničnímu a evropskému výboru, vyjíždět mohlo ještě vedení sněmovny a poslanci, kteří jsou členy stálých zahraničních delegací. Běžně přitom cestují všechny výbory.