Ve špatně upevněných autosedačkách umírají děti

České Budějovice - Dopravní policisté chtějí od března přísněji dohlížet na bezpečné připoutání dětských autosedaček. Z průzkumu vyplynulo, že polovina lidí při jejich uchycení dělá chyby – výsledkem mohou být i mrtvé děti. Statistiky ukazují, že 80 procent z loňských dětských obětí nehod v sedačce bylo. Policisté teď absolvují speciální školení, kde se učí, jak sedačky správně připevnit. Řidičům slibují, že jim budou na silnicích zatím jen radit, pokuty nechystají.

Podle policistů lidé při připoutání autosedačky bezpečnostními pásy často chybují. Nedodržují návod od prodejce a při prudkém brzdění se pak autosedačka převrhne. Podle dopravních expertů, kteří školí české policisty, takových případů přibývá. Motoristé pak zbytečně ohrožují bezpečnost svých dětí. „Kolem 60 procent dětí jezdí nějak špatně připoutaných. Chyba není vždy fatální, může to být třeba jenom špatně utažený pás,“ uvedl pracovník výzkumu dopravní bezpečnosti Robert Šťastný.

Ohrožení pro děti ale může být často velké. „U úplně nejmenších miminek je často špatná orientace sedačky – miminko jezdí po směru jízdy. Byť to skoro nejde použít, používá se to,“ dodal Robert Šťastný. U starších dětí zase podle policie rodiče často používají jen tzv. podsedák bez zádové části. Ta je však kvůli ochraně hlavy a krku klíčová.

Reportáž Luboše Rosího a Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dopravní policisté chtějí takovým případům zabránit. V učebnách sledují tzv. crash testy jednotlivých výrobců a učí se, jak sedačku správně připevnit. Podle Michala Hodbodě z ředitelství služby dopravní policie by právě toto školení mělo pomoci odhalit případné nedostatky.

Současně ale policie upozorňuje, že ani správně upevněná sedačka není všemocná. Střet v příliš vysoké rychlosti je fatální téměř vždy. „Autosedačky jsou testovány na náraz do pevné překážky při rychlosti 50 kilometrů v hodině. Je to relativně malá rychlost – jestliže si sečteme rychlosti při čelním střetu, dostaneme se vždy kolem stovky a to už je smrtelné,“ varoval dopravní expert Jaroslav Hořín. Řidiči to vědí a většinou se snaží jezdit s dětmi pomaleji.

Policisté plánují plošné kontroly řidičů. Nebudou je však pokutovat za špatné uchycení sedačky, ale měli by je upozornit na nedostatky. Do konce března by se s projektem mělo seznámit více než 1 000 dopravních policistů.

  • Následky nehod u dětí v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2350/234932.jpg
  • Autosedačka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234843.jpg