Kamion vjel před norimberský expres

Srbsko (Berounsko) – Řidič kamionu vjel dnes dopoledne na železniční trať přímo před expres z Norimberku do Prahy, kterým cestovalo 140 lidí. Vlak narazil až do návěsu nákladního auta, proto nebyl na těle poraněn nikdo, strojvedoucího však museli ošetřit lékaři, protože utrpěl šok. Řidič automobilu na přejezd nacouval při otáčení a uvázl na něm v době, kdy se spustily závory. Železničáře řidič včas nevaroval, na regionální silnici se dostal, protože chtěl ušetřit za mýtné na dálnici. Na trati mezi Berounem a Karlštejnem byl po nehodě déle než pět hodin zcela zastaven železniční provoz. Za regionální vlaky jezdila náhradní autobusová doprava, rychlíky a expresní vlaky od Plzně končily v Berouně.

Nehoda se stala kolem půl jedenácté dopoledne. „Na přejezd, který v té době byl v činnosti, nacouval nákladní automobil tak nešťastně, že došlo ke srážce lokomotivy s návěsem toho nákladního automobilu,“ uvedl inspektor Jiří Papáček. „Zajel mezi koleje a nemohl se z toho dostat,“ doplnil hasič z jednotky železniční správy Branislav Hreus.

Dráhy po havárii ve snaze minimalizovat dopady nesjízdnosti trati zrušily všechny plzeňské rychlíky v úseku mezi Prahou a Berounem. V Berouně tak skončily tři vlaky. Po půl čtvrté se podařilo berounskou trať opět otevřít.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Výluka na jedné z nejvytíženějších tratí v Česku měla podle prvních odhadů trvat nejdéle do jedné odpoledne. Nakonec se protáhla. „Prodloužení způsobil úklid následků nehody. Z kolejí se musely odstranit geotextilie, které kamion převážel,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Při havárii vznikla škoda ve výši 3,1 milionu korun, informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nejvýrazněji byl poškozen vlak, oprava bude stát přes dva miliony. Na kamionu vznikla milionová škoda. Jeho řidiče policisté podezírají z obecného ohrožení z nedbalosti.