V Kladně odchází sedm neurologů, platí krizový režim

Kladno - V kladenské nemocnici nestáhlo své výpovědi sedm neurologů, pracovní poměr jim dneškem končí. Nemocnice za ně musí najít náhradu. Oddělení bude zatím provozováno v krizovém režimu. Jedním z odcházejících lékařů je zřejmě i dosavadní primář neurologického oddělení Ctirad Lakomý a také šéf kladenských lékařských odborářů a současně krajský koordinátor Lékařského odborového klubu Jiří Sedlák.

Na oddělení dosud pracovalo 11 lékařů, dnes nemocnice údajně přijala jednu novou lékařku. „Takže tady zůstane pět lékařů, což je pochopitelně pro zajištění chodu oddělení tak, jak fungovalo, nedostatečné,“ potvrdil jeden z kladenských lékařů, který si nepřál být jmenován. Mluvčí krajských nemocnic Patrik Tomšů uvedl, že nemocnice bude nyní intenzivně hledat nové neurology. „Nastupuje krizové řízení, provoz oddělení ale bude zajištěn,“ poznamenal.

Postavili se lékaři za primáře?

Situace se podle mluvčího vyhrotila kvůli tomu, že si vedení zařízení našlo náhradu za dosavadního primáře Lakomého, jenž dal na konci loňského roku výpověď. Nemocnice byla ochotna vzít ho zpátky, ale pouze jako řadového lékaře. Neurologové však požadovali, aby byl Lakomý nadále primářem. Na to ovšem vedení nechtělo přistoupit. Oslovení pracovníci nemocnice dnes naznačovali, že spor se už netýkal Lakomého. Konkrétní být ale nechtěli.

V ostatních středočeských nemocnicích je podle mluvčího krajských nemocnic Patrika Tomšů situace uspokojivá. Výpověď koncem loňského roku podalo 143 z 828 lékařů krajských zařízení. Kromě sedmi kladenských neurologů v úterý nenastoupí do práce dvě lékařky v Kolíně a tři doktoři v Příbrami. Zatímco kolínskou nemocnici opouští lékařky z interny a chirurgie, v Příbrami bude chybět rentgenolog, jeden lékař z plicního oddělení a jeden z ORL.