Prohlášení ke kanadským vízům zřejmě nebude mít velký efekt

Brusel - Europoslanci dnes v nezávazném prohlášení vyzvali EU k tlaku na Kanadu kvůli vízům pro Česko. Zdůrazňují, že jestli nedojde k rychlému řešení situace, lze čekat odvetné kroky. Někteří čeští europoslanci se ale k usnesení nepřipojili. Kanada obnovila vízovou povinnost pro Čechy jednostranně v létě 2009 kvůli nárůstu českých žadatelů o azyl, hlavně Romů. Praha tento krok opakovaně kritizovala a po partnerech v EU chtěla vyjádření solidarity.

Autory dnešního prohlášení jsou i čeští europoslanci Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Miroslav Ouzký (ODS). Prohlášení kritizuje obnovení víz pro Čechy a vyzývá Evropskou unii k většímu tlaku na Ottawu. Z Bruselu sice průběžně zaznívají na adresu Kanady výzvy volající po návratu situace k bezvízovému styku, žádná protiopatření ale zatím navržena nebyla a zřejmě také ani v nejbližší době nebudou. Roithová dnes také kritizovala eurokomisařku Cecilii Malmströmovou, pod kterou víza v komisi spadají. Ta by totiž mohla přijít s návrhy na protiopatření, nic takového ale zatím neudělala.

Z prohlášení Evropského parlamentu:

„Evropský parlament vyzývá komisi, aby namísto bilaterálních ujednání stanovila nový mechanismus, který bude pro všechny členské země zárukou plnohodnotného mechanismu vzájemnosti v oblasti víz a který současně zajistí, aby všechny členské země okamžitě obnovily vízovou povinnost pro občany země mimo EU, která tento mechanismus poruší.“

Prohlášení nepodepsali europoslanci za ČSSD Richard Falbr, Libor Rouček a Jiří Havel. Falbr tak podle svých slov učinil z principiálních důvodů. „Nevím, proč bychom měli vyžadovat solidaritu, když jsme se sami solidárně v minulosti v EU nechovali,“ podotkl. Jako příklad zmínil třeba postup ČR při boji o zrušení víz do USA, kdy Praha uzavřela s Američany dvoustranné memorandum. To v Bruselu vyvolalo vlnu kritiky. Falbrovi i Roučkovi navíc vadí, že se podle nich Roithová iniciativou jen snaží zlepšovat vlastní obraz. Je to podle nich kontraproduktivní.

Roithová ale namítá, že EU nyní s Kanadou dojednává důležitou obchodní dohodu, kterou by pak měl ratifikovat Evropský parlament i členské země. A právě zde se podle ní ukrývá možná hrozba pro Kanadu.