Poslednímu sčítání se vyhnulo 140 tisíc lidí, trest dostalo jen 261

Praha – Lidé po celé republice už několik dní vyplňují sčítací archy. Stovky Čechů ale záměrně odmítají formuláře vyplnit. Nevyplnění a neodevzdání sčítacích archů však nutně nemusí vést k pokutě až 10 tisíc korun. Pokud se lidé nedočkali sčítacího komisaře, podle Českého statistického úřadu jde o chybu státu, za niž nemohou být trestáni. Podle zákona sice mohou i v těchto případech pokutu dostat, úřad ale připouští, že jde o extrémní řešení. V roce 2001 se sčítání vyhnulo 140 tisíc lidí. ČSÚ navrhl potrestat jen 261 z nich. Jak vysoké pokuty tehdy padly, ale dnes úřad už není schopný dohledat.

„Proč by měli vědět, s kým já žiju, jestli s přítelkyní, s manželkou. To je mé soukromí a nemíním ho sdělovat dál,“ řekl ČT Martin z Prahy, který se rozhodl sčítání bojkotovat a podstoupit tak i riziko vysoké pokuty. K iniciativě Nechci se sečíst už se na internetu připojily tisíce lidí.

Advokátka Klára Samková:

„Celá akce je pokusem o to, zjistit, do jaké míry sebou obyvatelstvo nechá manipulovat, co si nechá líbit.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Po síti koluje i návod, jak dotazníky sice vyplnit, ale zmást při tom statistiky. „Pokud jsou tam nepravdivé informace, které nemůžeme ověřit, tak je tam musíme nechat, nicméně každá statistika pracuje s určitou statistickou chybou,“ reagoval místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Jakýkoliv finanční postih za nevyplněný nebo záměrně špatně vyplněný formulář je ale podle mluvčího úřadu Ondřeje Kubala až extrémním řešením.

Podle lidí, kteří se odmítají sečíst, už úřady základní údaje stejně mají. Navíc se obávají jejich zneužití a úniku. „Ještě než přijdou k nám, tak budou odstraněna všechna jména, rodná čísla, tak aby nebylo možné zjistit, o kom konkrétní údaje jsou,“ dodal mluvčí ČSÚ Ondřej Kubala.