Albert Einstein pracoval i v Praze. Díky ješitnosti

Praha - Před sto lety přijel Albert Einstein do Prahy, aby nastoupil jako profesor teoretické fyziky na tehdejší německou část Karlo-Ferdinandovy university. Autor teorie relativity na ní přednášel tři semestry, Prahu opustil po 16 měsících. Za jeho příjezd mohla vlastně ješitnost. Ale ne jeho. Komise, která vybírala nového profesora, sice chtěla už tehdy proslaveného génia, ministerstvo osvěty ale počítalo s fyzikem Gustavem Jaumanem z brněnské německé techniky.

„Jauman byl natolik ješitný, že řekl: 'Když tahle odborná komise tolik touží po modernosti a ne po skutečné práci, jakou já, Jauman dělám, tak to místo odmítám,'“ přibližuje Jiří Bičák z Matematicko-fyzikální fakulty.

Einstein tak v Praze získal poprvé místo řádného profesora s ročním platem   8 872 korun. Týdně měl pět hodin přednášek a dvě hodiny cvičení pro zhruba 20 studentů, včetně dvou dívek. „Z Einsteinovy korespondence víme, že ženy-vědkyně si příliš necenil,“ připomíná Milada Sekyrková z Ústavu dějin a archivu UK.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V Praze našel dobré zázemí a klid k práci, třeba i na svou slavnou teorii relativity. „Začal tvrdit, jsou na to i vtipy, že jeho mozek už nestačí na to, aby konstruoval teorii kvant, kterou se také zabýval,“ tvrdí Bičák. Einsteinův pobyt v Praze připomínají dvě pamětní desky. První je na Staroměstském náměstí na domě U Bílého jednorožce, kde se měl setkat se spisovateli Maxem Brodem a Franzem Kafkou, druhá je v Lesnické ulici na Smíchově, kde Einstein bydlel.

Už v červenci 1912 ale slavný vědec své působení v Praze ukončil a odjel. „Nespokojena tady byla jeho žena, která bývá označována za jednoho z hlavních iniciátorů jeho přesunutí zpět do Curychu,“ vysvětluje Sekyrová. Československo pak navštívil naposledy v roce 1921. Zájem o něj ale neztratil, v roce 1950 třeba poslal Klementu Gottwaldovi žádost o milost pro Miladu Horákovou.