Modernizace IV. železničního koridoru bude mít zpoždění

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta kvůli nedostatku peněz hodlá revidovat původní termín modernizace IV. železničního koridoru, stanovený do roku 2016. Modernizace úseku Horní Dvořiště - České Budějovice a Praha se tak zpozdí. Nový termín zatím určen nebyl. Bárta o plánovaném postupu informoval vládu. Ministerstvo dopravy zpoždění zdůvodnilo tím, že na modernizaci části tohoto železničního koridoru nejsou v současném Operačním programu Doprava prostředky a počítá se až s penězi z následného programu.

Nynější program Doprava rozděluje peníze pro ČR z fondů Evropské unie v období 2007 až 2013.

Stanovení nového termínu dokončení modernizace IV. železničního koridoru musí podle ministerstva předcházet schválení koncepce rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2025. Tu ministerstvo plánuje předložit vládě ke schválení v polovině letošního roku.

Termíny dokončení modernizace železničních koridorů zřejmě zpozdí i plánované převedení prostředků ze staveb železniční infrastruktury na silniční výstavbu. Celkově má být přesunuto necelých pět miliard korun.

„V krátkodobém horizontu vidí vedení ministerstva větší problém v absenci silničních staveb než železničních, protože neřešení některých silničních problematických úseků znamená pro obyvatelstvo větší negativní dopad než posun realizace některých železničních projektů o dva až tři roky,“ uvedla Květa Kočová z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Železnici podle ní ministerstvo zvýhodní úpravou tarifů - poklesem cen pro nákladní vlaky za použití železniční dopravní cesty a zároveň zvýšením mýtného u silniční nákladní dopravy.

Stavba nového koridoru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod