Love Parade míří i do Česka

Praha – Komornější verze legendární německé Love Parade, na kterou se každoročně sjíždějí miliony lidí, se odehraje poprvé i v České republice. Začátek čtyřdenní akce s názvem Prague Pride má zatím své místo v kalendáři napsané na 13. srpna. Očekává se až 50 tisíc návštěvníků, včetně velké vlny zahraničních fanoušků. Středem metropole má jít desetitisícový průvod hrdosti v karnevalovém stylu a pouliční taneční party. Akce vyvrcholí rok po tragické Love Parade v německém Duisburgu, kde zemřelo 21 lidí.

„Bezpečnost budeme řešit s policií, musíme si najmout i vlastní bezpečnostní agenturu, která bude hlídat jednotlivé akce,“ prohlásil organizátor Pavel Kupšovský k problematice bezpečnosti akce, jejíž zajištění bude vzhledem k loňským událostem v Německu klíčové. Festival by neměl omezit provoz ve městě, prozatím se neplánují žádné uzavírky. Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská přisvědčuje, že průvod je již nahlášený a nic nenasvědčuje jeho případnému zákazu ze strany města.

Prague Pride navazuje na akce podobného typu v zahraničí, které se pravidelně konají už více než 30 let. „Spojili jsme se s organizátory amsterdamské Gay Pride, aby nám pomohli s organizací a ukázali nedostatky minulých akcí,“ dodává Kupšovský. V tuto chvíli se dokončuje upřesňování programu. Definitivní podoba akce by měla být jasná nejpozději v polovině května. Festival vyvrcholí řadou koncertů v centru Prahy, jedním z míst, o nichž se zatím jedná, je například Střelecký ostrov.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)