Za vraždu spolubydlícího si důchodce odpyká 12 let

Olomouc – Osmašedesátiletý Wolfang Kunčar si za vraždu spolubydlícího v domě s pečovatelskou službou odpyká 12 let ve vězení, olomoucký vrchní soud tak potvrdil předchozí verdikt Krajského soudu v Ostravě. Senior zabil svého spolubydlícího v opilosti ranou nožem do hrudníku. „Máme za to, že trest je sice přísný, ale není nepřiměřený,“ uvedl dnes předseda senátu Václav Čapka.

Oba muži loni v létě popíjeli alkohol, odpoledne se ale pohádali a Kunčar přítele stojícího ve vaně bodl nožem do hrudníku a způsobil mu ránu hlubokou 13 centimetrů. Napadený muž spadl do vany, kde ho Kunčar nechal bez pomoci ležet. Zraněný muž zemřel podle znalců během několika minut či desítek minut, Kunčar ovšem v bytě žil dál celý týden. Sousedům se ale zdálo divné, že druhý muž z bytu nevychází, proto zalarmovali sociální pracovníky, kteří následně našli mrtvého ve vaně. 

Kunčar dnes před soudem žádal mírnější trest, jeho obhájce u soudu podotkl, že se Kunčar k činu doznal a svého činu lituje. Poukázal i na to, že muž celý život pracoval v dole jako horník, má zdravotní potíže a nemá žádnou rodinu. Soud by měl podle něj vzít v potaz i to, že od roku 1973 nebyl soudně trestán, snažil se žít řádným životem a vraždu v domě s pečovatelskou službou nijak neplánoval, ale šlo o mimořádnou situaci. 

„Soud mu vyčítá cynický přístup, když nechal poškozeného týden ve vaně. On byl v té situaci bezradný, věděl, že k odhalení dojde a sám chtěl spáchat sebevraždu. Nemůže se to brát jako přitěžující okolnost,“ uvedl obhájce. Soud by měl podle něj dát muži šanci, aby se mohl ještě z vězení vrátit zpět na svobodu. „Nemám k tomu co říct, nechám to na vás,“ podotkl u soudu stroze Kunčar.   

Předseda senátu nakonec uznal, že přístup obžalovaného muže, který mrtvolu v bytě ponechal delší dobu, nebyl nehumánní. Na výši uloženého trestu to však vliv nemělo. Muži původně hrozilo až 18 let vězení. Svůj trest si odpyká v mírnějším typu věznice, s ostrahou.