Nová doba: Když chůva, tak s diplomem

Praha - Stát bude chůvám rozdávat výuční listy. Ženy i muži, kteří se budou chtít starat o děti v domácnostech, budou muset složit zkoušky a dokázat, že se o děti umí postarat. Vláda tak chce dát lidem vodítko, že si vybrali kvalitního člověka, který tráví čas s jejich dětmi. Zájem o chůvy přitom v posledních letech raketově stoupá – mimo jiné také proto, že školky jsou už několik let beznadějně přeplněné. Dětí do sedmi let věku je u nás téměř 850 tisíc. Nejčastěji se hlídají děti v kojeneckém a batolecím věku, než nastoupí do školky.

Sehnat dobrou chůvu není rozhodně nic jednoduchého. Kvalitní chůva totiž nesmí jen sedět a pozorovat dítě, jak si hraje, popřípadě dávat jen pozor, aby někam nespadlo. Musí ho také vychovávat a vzdělávat, a tak sítem projde málokterá uchazečka. „Zhruba jen jedna z dvaceti,“ podotýká personalistka Jana Zichová.

Přitom zájem o chůvy v posledních letech raketově roste a z odvětví se stává velice výhodný byznys. Na vině jsou jednak přeplněné školky, neboť po celé republice v nich chybí místo pro dvacet tisíc dětí, a také fakt, že se maminky začínají vracet z rodičovské dovolené do práce dřív. Ceny za chůvy logicky rostou, za hodinu hlídání se dnes běžně platí od 100 do 250 korun. „Chůva samozřejmě stojí peníze, ale i přesto se mi to vyplatí, protože mám možnost si od dítěte odskočit, třeba i jen do práce,“ tvrdí novinářka a maminka na mateřské dovolené Veronika Švihelová.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Chůva bude muset umět víc

Jenže svěřit dítě jen tak někomu je docela velké riziko. Jak si být jistý, že dítě je ve správných rukou? Tady chce zasáhnout stát. „Schopnosti pečovat o dítě bude prověřovat ministerstvo školství prostřednictvím svých akreditovaných institucí. Osvědčení bude vydávat ministerstvo práce,“ popisuje recept mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Chůva s certifikátem bude muset složit zkoušky z první pomoci, bude muset vědět, jak dítě v daném věku rozvíjet, co dělat, když je nemocné, nebo třeba jak ho naučit na nočník. U takového člověka budou mít rodiče určitou jistotu. Ministerský nápad si pochvalují i samotné chůvy. Paní Monika Machová sama vychovala své čtyři děti a teď pracuje jako chůva na plný úvazek. „Rodiny, kam přicházíme, budou mít stoprocentní jistotu, že něco víme, něco umíme a že to s dětmi zvládneme,“ věří Machová. Ovšem na druhou stranu se dá předpokládat, že chůva s výučním listem si na rozdíl od studentky, která jen přivede dítě ze školky, řekne o víc peněz.