V Afghánistánu zahynul český voják, další dva byli zraněni

Kábul/Praha - V afghánské provincii Vardak zahynul dnes ráno český voják. Se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení. Je to už čtvrtý český voják, který v Afghánistánu zahynul. Při výbuchu zemřel i afghánský tlumočník. Další dva vojáci byli zraněni. Jedním z nich je velitel českého poradního a výcvikového týmu podplukovník Michal Kucharský. S největší pravděpodobností se po ošetření vrátí zpět do funkce.

K nešťastné události došlo krátce po půl sedmé SELČ. Tři česká obrněná auta se přesouvala po silnici nedaleko vesnice Salar na bezpečnostní mítink s místními vůdci. Na místo ale kolona nedojela. Vozidlo Iveco najelo na nálož, která byla umístěna v propustku silnice. Následkem výbuchu utrpěl rotmistr narozený v roce 1980 smrtelné zranění, další voják v hodnosti rotného a afghánský tlumočník byli zraněni těžce a velitel Kucharský byl zraněn lehce. „Po prvotním ošetření na místě incidentu byli všichni transportováni na nejbližší vojenskou základnu Carwile, zranění byli následně přepraveni vrtulníkem k dalšímu ošetření na základnu Shank v provincii Lógar,“ upřesnila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Incident vyšetřuje s pomocí amerických vojáků česká vojenská policie. Američtí specialisté zkoumají, o jakou šlo výbušninu a jakým způsobem ji útočníci odpálili. Zatím se neví, kdo nálož na silnici umístil.

Ministr obrany Alexandr Vondra prohlásil, že je smrtí českého vojáka hluboce zarmoucen. „Tak jako každý rok se situace v Afghánistánu v letních měsících zhoršuje a četnost podobných incidentů narůstá,“ poznamenal. Podle něj měli čeští vojáci dosud štěstí a smutné události se jim vyhýbaly. „Na našem dalším působení v Afghánistánu to ale nic nemění, vojáci pokračují v plnění svých úkolů,“ dodal.

Zraněný rotmistr byl transportován vrtulníkem do vojenské nemocnice v Kábulu, kde je v péči českého chirurgického týmu. Afghánský tlumočník podlehl na základně Shank svým zraněním. Rodiny vojáků byly o události informovány. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vydal rozkaz k převozu zraněných vojáků a ostatků zemřelého do České republiky v nejbližším možném termínu. Armádní speciál by měl dorazit zpět do Česka 5. června.

Kucharský a jeho muži oficiálně zahájili práci ve Vardaku letos 22. dubna, kdy v provincii nahradili první český tým. České úkolové uskupení, označované jako OMLT, pomáhá s výcvikem „pěšího kandaku“, tedy zhruba praporu afghánské armády. Česká jednotka měla před dnešním incidentem 54 členů, převážně tankistů z Přáslavic. Působí v ní ale i specialisté z jiných jednotek. Pro většinu z nich to není první nasazení v zahraniční misi.

Úmrtí českých vojáků v Afghánistánu

  • 9. května 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním podlehl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
  • 4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.
  • 17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce, zahynuli i dva Dánové.
  • 30. dubna 2008 - V afghánské provincii Lógar přišel o život další český voják poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.

Celkem už padly v zahraničních misích téměř dvě desítky českých vojáků. První se nešťastnou náhodou zastřelil při operaci Pouštní štít v Saudské Arábii v roce 1991. Další vojáci padli při operacích na Balkáně nebo v Iráku.