Ministerstvo financí prodávalo v Šárce pozemky pod cenou

Praha - Pod cenou a za podivných okolností nabízelo ministerstvo financí budoucí parcely v pražských Dejvicích. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes nařídil soutěž okamžitě zrušit a vypsat novou. Podle svého mluvčího nebyl o vyhlášení soutěže informován. Resort nabízel za 1,7 milionu korun areál bývalého koupaliště Tichá Šárka a navíc hektar lesa. Pozemek je v územním plánu zatím veden jako zelená louka, v novém plánu je už ale oblast vedena jako stavební pozemek. Okolní parcely přitom stojí až patnáctkrát víc. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Ministr financí o vyhlášení této veřejné obchodní soutěže, ani o zadávacích podmínkách, nebyl informován. Vzhledem k okolnostem nařídil soutěž okamžitě zrušit a osobně dohlédne na transparentní průběh soutěže nové,“ uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení resortu.

Podle úředních záznamů je oblast kolem koupaliště Tichá a blízkého lesa de facto zelená louka s odpovídající cenou 371 korun za metr čtvereční. Stejná plocha na sousedních pozemcích ale stála v krajním případě i víc než desetkrát tolik. Oficiálně jde totiž o stavební parcely. Majetek resortu se přitom v novém územního plánu zařadí vedle nich. Ministerstvo odmítá, že by prodávalo hluboko pod cenou.

MF nabízí parcely v Dejvicích pod cenou (zdroj: ČT24)

„Naším cílem je, aby se v rámci volné soutěže nejvyšší nabízená cena pohybovala co nejvýše. V soutěži je také zabudován mechanismus, který umožní soutěž zrušit, pokud budou všechny nabízené ceny vyhodnoceny jako příliš nízké,“ tvrdí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob, podle kterého vycházela vyhlašovací cena z účetní hodnoty a představuje formální minimum.

Původní uzávěrka soutěže, kterou ministerstvo financí zveřejnilo na své internetové stránce, byla v úterý 14. června. Nabídky se měly podávat v obálkách. Haas ovšem upozornil, že ministerstvo zveřejnilo informace o soutěže i ve formě inzerátu v jednom z celostátních deníků. Ministerstvo je přesvědčené, že cena během soutěže vyšplhá na běžnou tržní hodnotu. Podle realitních odborníků se ale při tak malé informovanosti nepřihlásí tolik uchazečů, aby cena skutečně vzrostla.