Letiště Ruzyně: atrapa bomby ve střežené zóně

Praha – Do uzavřeného prostoru ruzyňského letiště, odkud míří zásilky do mezinárodních letadel chystajících se k odletu, se podařilo pronést člověku, kterého na letiště vyslala redakce Aktuálně.cz, imitaci bomby. Konkrétně pronesl do střežené zóny nákladového prostoru mobilní telefon upravený na bombu tak, jak by postupovali při atentátu teroristé. Kontroly běžných cestujících se v tomto světle jeví jako zbytečné a hlavně neúčinné obtěžování.

„Se zařízením jsem se pohyboval přes deset hodin po prostorách nákladového prostoru, kde jsou již zrentgenované zásilky přepravované letadly. Dostal jsem se s ním dokonce i na letištní plochu,“ uvedl tento člověk. Redakce navíc disponuje důkazy, má v ruce mimo jiné desítky minut obrazových záznamů. Šlo o bombu v telefonu, v níž se redakce ve finále rozhodla zaměnit výbušninu za plastelínu a použít nefunkční rozbušku, aby nikoho na letišti nemohla nijak ohrozit.

„Zařízení bylo ukryté v mobilním telefonu a do zakázané zóny se dostalo přes všechny bezpečnostní kontroly, jimiž lidé pracující na letišti mají denně procházet. Nikdo nic neodhalil,“ popsal Aktuálně.cz svědek celé události. Jde přitom o přísně střežený prostor podléhající nejvyšším stupňům bezpečnosti.

Kubice: Bezpečnost jak ementál

Ministr vnitra Jan Kubice, kterého redakce ve čtvrtek v podvečer s případem konfrontovala, neskrýval zděšení a ochranu letiště přirovnal k ementálu. „Jsem upřímně řečeno v šoku. Vidím v tom veliké bezpečnostní riziko a je to na okamžitou změnu koncepce ochrany letiště,“ prohlásil s tím, že obratem podnikne příslušné kroky včetně policejního vyšetřování.

Tělesný skener na letišti
Zdroj: ČT24

Následně telefonoval s ministrem dopravy Pavlem Dobešem, pod jehož resort letiště spadá. „Volal jsem hned řediteli letiště panu Dvořákovi, aby neprodleně připravil vyjádření, jak se to mohlo stát. Musí se to bezpodmínečně vyšetřit,“ sdělil Aktuálně.cz Dobeš (VV).