Turbostudent z Plzně podal první žalobu za odebrání titulu

Plzeň – Nejrychlejší z rychlostudentů Jan Harangozzo podal první a zatím jedinou žalobu kvůli zrušenému titulu získanému na plzeňské právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU). Se zjištěním přišel deník Právo. Muž, který figuruje v případu kolem konkurzního soudce Jiřího Berky, vystudoval podle deníku pětiletý magisterský obor o prázdninách v roce 2005 za dva a půl měsíce. Právní expert ZČU František Korbel, který pro odebírání diplomů připravoval potřebné podklady, se soudu nijak neobává, Harangozzův případ považuje za nejprůkaznější mezi podezřelými rychlostudenty.

„Podal jsem žalobu na zrušení rozhodnutí o zrušení diplomu ke Krajskému soudu v Plzni. Jsem přesvědčen, že uspěji,“ uvedl Harangozzův právník Radek Ondruš. Podle něj neměla univerzita k odebrání titulu vůbec pravomoc, a i kdyby ano, promeškala prý lhůtu, do níž měla rozhodnout. Jeho klient se podle Práva hájil předchozími studii. Univerzita v Bratislavě, kterou prý navštěvoval, ale uvedla, že na Slovensku studoval do vyloučení jen rok.

„K rušení diplomů jsme přistoupili jen ve zcela jednoznačných případech. A tento byl ze všech nejprůkaznější,“ konstatoval Korbel. Ondruš upozornil, že pokud univerzita u soudu uspěje, může se spustit vlna dalšího odebírání titulů. „Jestliže je právní konstrukce pana Korbela správná, je možné zpochybnit všechny podivně získané diplomy po roce 1948. A když prohraji, tak to také udělám, padni komu padni,“ řekl Právu Ondruš.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

ZČU v červenci oznámila, že zrušila 12 diplomů devíti absolventům. Ve skutečnosti je ale lidí zatím osm. Devátým měl být bývalý velitel plzeňské městské policie Luděk Hosman, který z velké části opsal bakalářskou práci. „Správní řízení se poněkud protáhlo, ale rozhodnutí o zrušení diplomu je připraveno k odeslání,“ dodal Korbel.