Fotky dětí na internet nedávejte, varují odborníci

Praha – Nezveřejňujte na webových stránkách fotografie svých dětí, varuje Národní centrum bezpečnějšího internetu. Mohou se k nim totiž velice snadno dostat lidé z celého světa a obzvlášť ty obrázky, na kterých jsou děti úplně nahé, mohou skončit v katalogu pedofilů. Přitom například sociální síť Facebook je fotografií malých dětí plný, umisťují je tam rodiče bez nejmenšího vědomí rizika zveřejnění.

„Když se mezi uživateli internetu vyskytne pedofil, může si směle stáhnout celou databázi fotografií,“ prohlásila mluvčí Národního centra bezpečnějšího internetu Lenka Eckertová. Že obrázky malých nahých dětí mohou být podnětový materiál pro pedofily, potvrzuje i sexuolog a psycholog Petr Weiss.

Pracovníci Národního centra bezpečnějšího internetu dnes na tiskové konferenci v Praze upozornili, že na Facebooku v poslední době vznikly dvě sporné soutěže, do kterých mohou rodiče zasílat fotografie svých potomků, ačkoliv akce porušují hned několik pravidel této sociální sítě. „Podezřelé stránky jsme již nahlásili na centrálu Facebooku, jejíž pracovníci případ prověří,“ uvedla Lenka Eckertová.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Například „Soutěž o nejkrásnější miminko na FB“ se líbí bezmála dvěma tisícům uživatelů Facebooku, kteří na stránkách této skupiny neváhají zveřejňovat i fotografie svých dětí ve vaně. Organizátora soutěže ale není možné zjistit, protože skupina postrádá základní informace o svých zakladatelích. Ještě populárnější je na sociální síti akce „Nejkrásnější dítě soutěž 2011“, kterou si oblíbilo 18 500 lidí. Utajení organizátoři totiž lákají ke vkládání fotografií dětí pomocí příslibu výhry poukazu až v hodnotě 10 000 korun.

Choulostivé fotografie mohou být i příčinou kyberšikany

Podle odborníků rodičům často ani nedochází, kdo všechno se k fotkám může dostat. To je ale prý neomlouvá, o podobných rizicích by měli mít povědomí. „Pokud takovéto nedomyšlenosti dělají děti, že dají svou fotku na sociální sítě, tak tomu rozumíme, jsou to děti. Pokud to ale udělá dospělý, jde o přímé ohrožení dítěte,“ míní předsedkyně Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Tím ale nebezpečné dopady nekončí. K obrázkům obnažených dětí se mohou za čas dostat i další děti a kvůli nim svého vrstevníka šikanovat. „Dnes se hodně mluví o kyberšikaně na školách a já bych řekla, že tohle je zrovna takový podnět, kterého by se agresor mohl zmocnit a dotyčné dítě zesměšnit, nebo se mu posmívat,“ soudí zas dětská psycholožka Václava Masáková.

Vydáno pod