Arbitráž Česko versus firma ECE dál pokračuje

Londýn - V Londýně skončilo líčení v rámci arbitráže České republiky a společnosti ECE, která požaduje 70,3 milionu eur (1,8 miliardy korun) za zmařenou investici do výstavby libereckého nákupního centra. Proces arbitráže pokračuje dál, sdělil bez dalších podrobností zástupce advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey, která zastupuje Českou republiku. Stát nároky ECE odmítá.

Německá developerská skupina ECE Projektmanagement chtěla v centru Liberce postavit obchodní centrum. Ministerstvo pro místní rozvoj ale uznalo námitky konkurenční nizozemské firmy Multi Development, že nebyla účastníkem stavebního řízení, a rozhodnutí pro výstavbu zrušila.

Firma ECE teď viní ministerstvo, že kvůli komplikacím přišla o investici. „Nejedná se jen o průtahy, ale především o chyby, špatná rozhodnutí a dále nezákonný postup při přerušování stavebních řízení,“ řekl jednatel ECE Josef Tobek.

Ministerstvo chybu odmítá 

Ministerstvo se ale brání. „Jedna věc je, jakým způsobem probíhalo územní řízení, druhá věc, jaké bylo vlastní obchodní rozhodnutí investora, jakým způsobem investor sám předkládal dokumenty a jakým způsobem realizoval ten projekt,“ podotkl Radek Šnábl, ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí.

Nákupní galerie měla stát proti nedávno dokončenému obchodnímu centru, které postavila právě konkurenční MULTI Development. ECE teď požaduje za zmařenou investici 70 milionů eur, v přepočtu téměř 2 miliardy.