Babí léto končí, o víkendu vytáhneme deštníky

Praha – Letos Českou republiku zasáhlo velice teplé babí léto, které trhalo teplotní rekordy. Na některých místech se rtuť teploměrů šplhala až k 27 stupňům Celsia. Podle Petra Dvořáka z Českého meteorologického ústavu není současné počasí až tolik netypické, přestože teploty v některých oblastech byly v posledních dnech skutečně extrémní. „Je to taková satisfakce za červenec, který nás nepotěšil,“ dodal Dvořák. Druhá polovina tohoto týdne přinese nicméně razantní ochlazení a s krátkými rukávy se tak pro tento rok budeme muset rozloučit.

Babí léto je fenomén, který přichází pravidelně a můžeme ho očekávat každým rokem ve větší či menší míře. „V září a často do poloviny října se často vyskytuje tlaková výše, která přináší toto počasí,“ potvrdil Dvořák. Často se v tomto období především v ranních hodinách srážejí mlhy, které se tvoří během noci a mohou se v údolích držet i během celého dopoledne. Ráno se poté objevují přízemní mrazíky. Ty během dne vystřídá výrazně letní počasí. „Současné teploty jsou nicméně poměrně neobvyklé,“ dodal Dvořák.

Teplé léto neznačí studenou zimu

I v minulosti ale najdeme podobně teplá babí léta. Velmi často padaly v tomto ročním období teplotní rekordy například v roce 2001, ale třeba také v roce 1929, kdy panovalo extrémně horké léto a naopak velmi chladná zima. Dvořák nicméně upozorňuje, že velmi teplé teploty v letních měsících nemusí ještě znamenat studenou zimu a obráceně. „Vazby jsou zde velice malé a nedá se z toho usuzovat, jaká ta zima vlastně bude,“ míní Dvořák.

V polovině tohoto týdne nás podle předpovědi čeká radikální změna, která zprvu zasáhne převáženě západní část České republiky. „Příchod ochlazení je téměř jistý. Mělo by přijít ze čtvrtka na pátek od západu. To ochlazení bude citelné zejména v kontrastu se současnými teplotami,“ varuje meteorolog. Nedá se podle něj ani vyloučit, že na horách se během víkendu objeví sněhový poprašek. Podle současných hrubých odhadů by mohlo k částečnému oteplení dojít během příštího týdne.

Babí léto

Je období typické pro kontinentální Evropu a vyznačuje se přes den suchým, teplým a často větrným počasím. V noci naopak teploty mohou často klesat k nule. Název období se odvozuje od pavučin, které poletují ve vzduchu a dříve lidem připomínaly šedé „babské“ vlasy. Podle klimatologů se babí léto dá nejspíše očekávat v rozmezí od 21. září do 2. října.

Rozhovor s Petrem Dvořákem (zdroj: ČT24)