Muž, který proboural autem věznici, měl v krvi 2,3 promile

Plzeň - Policie dnes začala stíhat jednoho z mužů, kteří se ve středu večer probourali autem do věznice v Plzni na Borech. Osmačtyřicetiletého muže z Plzně policisté obvinili z násilí proti orgánu veřejné moci, z poškození cizí věci a z ohrožení pod vlivem návykové látky. V krvi měl 2,3 promile alkoholu, hrozí mu až dvanáctileté vězení. Jeho spolujezdec vyvázne bez postihu, neprokázalo se, že by se na akci podílel. Motiv činu se stále vyšetřuje.

Osmačtyřicetiletý Antonín Šafář souzený dříve za vraždu, si do věznice údajně přijel pro pětadvacetiletého syna, který si zde odpykává trest za pokus o vraždu a ve vězení má být až do roku 2019. „Motiv činu se stále šetří, ale zřejmě je naprosto jasné, jaký byl,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Strážníci zaznamenali silný náraz do vjezdové brány ve středu ve 20:47. Okamžitě proto spustili alarm a zavolali policii. Po prvním nárazu se ještě auto do areálu věznice nedostalo, po chvíli ale následoval druhý silný náraz, kterým už se pachatelům podařilo bránu prorazit a dostat se až na nádvoří věznice. Ostraha věznice auto okamžitě obklíčila a oba pachatele zadržela. Osobní vůz do věznice nacouval, kromě zasouvacích vrat vyrazil i mříž.