Síť Czech POINT se zřejmě rozšíří i do bank

Praha - Czech POINTů, tedy míst, kde je možné získat řadu úředních dokumentů, se lidé zřejmě už brzy dočkají i na některých pobočkách bank. Zatím lidem sloužily jen na obecních úřadech a poštách. Umožní to novela zákona, která začne platit na konci listopadu.

Ještě méně času na úřadech a větší pohodlí, to slibuje ministerstvo s dalším rozšířením Czech POINTů tentokrát do bank. Od svého startu na začátku roku 2008 vydaly víc než 5 a půl milionu dokumentů. Nejčastěji lidé na Czech POINTech chtěli výpisy z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo zjišťovali, kolik nasbírali trestných bodů jako řidiči.

„Banky určitě patří mezi ty instituce, kde musíme velmi často dokládat různá potvrzení, výpisy z katastrů nemovitostí a podobně. Komfort bude představovat to, že si nebudeme muset dojít na nejbližší Czech POINT, ale budeme moci všechno vyřídit v bance,“ sdělil Petr Stiegler, specialista Ministerstva vnitra pro eGovernment.

Czech POINT na pobočce bude ale pro banky jen dobrovolná záležitost. Zájem projevila Česká spořitelna, ČSOB a UniCredit Bank. Komerční banka a GE Money Bank si dělají zatím průzkumy o zájmu klientů, Raiffeisenbank v odpovědi České televizi možnost zavedení Czech POINTů na svých pobočkách zatím vyloučila.

V bance
Zdroj: ČT24

„Banky samy musí zhodnotit, na kterých pobočkách se jim vyplatí investovat, což jsou nemalé peníze, jednak do otevření toho kontaktního místa, do školení zaměstnanců či do bezpečnostního zabezpečení, což je velmi důležité,“ řekl Jan Matoušek z České bankovní asociace. „V současné době analyzujeme a zjišťujeme, jestli naše počítačové systémy i procesy budou schopny ty požadavky klientů, které se vyřizují na kontaktních místech, zpracovávat,“ sdělila mluvčí Česká spořitelny Helena Matuszná.

Bankám, které mají o Czech POINT zájem, musí ministerstvo nejdříve udělit autorizaci. Přesné podmínky ale představí až v listopadu. Pro první úřední dokumenty tak do banky lidé zamíří zřejmě nejdříve začátkem příštího roku.