Wikipedisté z celého světa přijeli do Svitav

Svitavy – Internetová encyklopedie Wikipedia slaví desáté narozeniny. Lidé z celého světa, kteří do encyklopedie přispívají, si proto dali sraz ve Svitavách. Takzvaní wikipedisté přijeli například z USA, Polska, Německa, Belgie nebo Francie. Převažovat mezi nimi ale budou esperantisté. Úvodní stránka české Wikipedie totiž nevznikla překladem z angličtiny, ale překladem verze v esperantu. Sraz ve Svitavách bude probíhat až do neděle a bude přístupný i veřejnosti.

Wikipedie vznikla 15. ledna 2001. Česká verze byla oficiálně spuštěna 3. května 2002. Založil ji esperantista Mirek Malovec, který se sám nejprve přihlásil do verze v esperantu. „Její zakladatel Chuck Smith mě nejprve naučil, jak se to dělá, potom přijel do Česka a zeptal se mě, proč nezaložím taky českou verzi,“ řekl Malovec ČT.

Po 14 dech překladů byla česká verze Wikipedie na světě. „Poslal jsem to správci Wikipedie Brionu Vibberovi a on asi za tři dny českou Wikipedii spustil,“ dodal Malovec. Sám se nyní věnuje hlavně Wikipedii v esperantu, českých encyklopedií už podle něj máme dost: „V esperantu je to ale jediná encyklopedie tohoto typu.“

Česká Wikipeda oslaví desáté narozeni příští rok

Na Wikipedii může přispívat každý, pokud ale podle Malovce neuvede u svého příspěvku patřičné zdroje, odkud informace vzal, správci encyklopedie mu příspěvek smažou: „Tím se hlídá, aby tam nikdo nepsal nějaké nesmysly, ale samozřejmě může se to stát. Děje se tu i u profesionálních encyklopedií,“ dodal.  

Rozhovor s Mirkem Malovcem (zdroj: ČT24)