Plzeňská práva nesmějí rozdávat tituly JUDr.

Plzeň - Ministerstvo školství (MŠMT) odejmulo plzeňské právnické fakultě akreditaci doktorského studijního programu. Rozhodnutí, které platí od 29. února 2012, obdržela Západočeská univerzita (ZČU) dnes ráno. MŠMT zároveň počínaje dneškem pozastavilo fakultě oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. Děkan fakulty Květoslav Růžička ztrátu doktorské akreditace nehodnotil negativně. Pro školu je podle něj stěžejní zachování magisterského a balalářského studia.

„MŠMT rozhodlo o odnětí akreditace doktorského studijního programu teoretické právní vědy, z oborů občanské právo, obchodní právo a trestní právo a také rozhodlo o pozastavení oprávnění ZČU v Plzni konat v oboru práva státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr.,“ uvedla pro ČT24 mluvčí ministerstva Kateřina Savičová.

Pro studenty práv dnešní rozhodnutí ministerstva znamená, že se už na plzeňské fakultě nemohou přihlásit k doktorskému studiu a pokoušet se zde o zisk právnického titulu. Tyto kroky doporučila ministerstvu už letos v červnu Akreditační komise MŠMT. Škola totiž tehdy kvůli odchodu části pedagogů nedokázala garantovat vědeckou činnost. „Doktorské studium je úzce spjato s vědou, kde v současně době, ten výkon fakulty, není příliš vysoký,“ připustil proděkan právnické fakulty Vilém Knoll.

Nic se neděje, tvrdí fakulta

Podle vedení ZČU neznamená rozhodnutí pro plzeňská práva žádný zásadní problém. „U doktorského studijního programu by stejně právnická fakulta musela v roce 2012 předložit žádost o prodloužení akreditace doktorských programů,“ uvedla rektorka Ilona Mauritzová. „Nově přijatí profesoři a docenti a jejich vědecká činnost by to měli změnit,“ dodal. Doktorandy už fakulta nepřijímá dva roky, tedy od počátku aféry fakulty, a zbylým několika zajistí dostudování na jiných školách.

Fakulta, kterou stále provázejí dozvuky aféry s rychlostudenty z předloňského podzimu, nyní čeká na rozhodnutí ministerstva, které rozhodne o prodloužení akreditace magisterského a bakalářského studia.

O reakreditaci požádala fakulta ministerstvo 31. října, osm měsíců před tím, než vyprší. „Věříme, že dostaneme stanovisko o prodloužení akreditace do konce ledna příštího roku. Až poté by se mohli přijímat na právnickou fakultu noví studenti,“ konstatovala Mauritzová. Současných studentů magisterského studia se dnes obdržené verdikty MŠMT nedotknou.

Pozastavené konání státních rigorózních zkoušek a udělování titulů JUDr. by měla fakulta obnovit hned poté, co ministerstvo rozhodne kladně o prodloužení akreditace magisterského studia, tedy počátkem příštího roku. „Pokud shledá, že opravdu to personální zabezpečení fakulty je kvalitní a dostatečné, pak může zároveň s udělením prodloužení akreditace i změnit verdikt v oblasti rigorózního řízení,“ dodala rektorka.

Situace na fakultě se od června, kdy verdikty navrhla ministerstvu Akreditační komise, podle Knolla výrazně změnila, zejména v personálním obsazení. „Změny byly prezentovány v akreditačním spisu,“ dodal. Podle něj verdikty MŠMT, které dnes ZČU dostala, reagují spíše na dobu před letošním červnem.

Pospíšil: Za krizi v Plzni může děkan Růžička

Ministra spravedlnosti a bývalého reformního děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila (ODS) situace na fakultě velmi mrzí. Je přesvědčen, že za současný stav nese vinu děkan Květoslav Růžička a jeho manažerské selhání, protože se nedohodl na spolupráci s Karlem Eliášem, jenž také patřil k reformnímu křídlu na fakultě.

Jiří Pospíšil
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Já jsem velmi kladl na srdce panu děkanovi, že se musí domluvit s panem profesorem Eliášem a týmem mladých nadějných vědců kolem něj. Bez nich ta škola podle mě do budoucna nemá příliš mnoho šancí. Bohužel k té dohodě nedošlo, lidsky mě to velmi mrzí, ale jsem skeptický k dlouhodobému vývoji plzeňské právnické fakulty,“ konstatoval dnes v Plzni Pospíšil. Pro fakultu prý nevidí do budoucna mnoho řešení.