Česko naváže jako jedno z mála diplomatické styky s Bhútánem

Thimphu - Česká republika naváže diplomatické styky s Bhútánem. Oznámilo to dnes ministerstvo zahraničí. Jihoasijská země patří k nejuzavřenějším na světě, diplomatické styky má dosud pouze se šestadvaceti státy. O navázání diplomatických styků usilovala Praha posledních jedenáct let.

Bhútán nyní Česku navázání styku potvrdil. „Jeho souhlas je nejen výrazem jeho postupného otevírání se světu, ale i vyjádřením zájmu o intenzivnější spolupráci s naší zemí. Společná komuniké k ustanovení diplomatických misí mají být vyměněna prostřednictvím misí obou států při OSN v New Yorku,“ uvedla diplomacie. Diplomatické styky nyní Bhútán naváže se skupinou několika zemí. Bude tam i Česko, zřejmě jediná země bývalého takzvaného východního bloku, předpokládá ministerstvo.

Bhútán
Zdroj: ČT24

Bhútán je vnitrozemský stát v jižní Asii u východní části pohoří Himaláje, žije v něm necelý milion lidí. Na severu sousedí s Tibetem, který je pod čínskou správou, na jihu s Indií. Většinu lidí žijících v Bhútánu tvoří buddhisté, hinduisté jsou v menšině. 

Bhútán byl do roku 1994 uzavřeným státem

České ministerstvo zahraničí uvádí, že Bhútán se pro cizince otevřel teprve v roce 1994 a počet turistů je nadále velmi omezený. Turistická infrastruktura se proto rozvíjí jen velmi pomalu, do mnoha oblastí není cizincům vstup povolen. 

V principu platí, že cizinci se mohou pohybovat jen po známých turistických trasách. Mimo tyto trasy existuje množství zajímavých chrámů a klášterů, které stále plní svou původní funkci, takže přístup cizincům sem je povolen pouze na zvláštní povolení.

Bhútán
Zdroj: ČT24