Bárta rezignoval, Nečas chystá změny ve vládě

Praha – Šéf resortu dopravy Vít Bárta nabídl rezignaci na ministerský post. Řekl to po jednání vedení Věcí veřejných. Vzápětí premiér Petr Nečas oznámil, že rezignaci přijal a odnesl ji na Hrad prezidentu Klausovi. Ten však uvedl, že učiní další krok až v pondělí. Premiér navíc na brífinku uvedl, že ještě během jara proběhnou další změny ve vládě. Někteří ministři prý svou práci nezvládají, navíc je třeba znovu zvážit, zda by měly mít Věci veřejné ve vládě křeslo ministra vnitra - podle Nečase je nepřípustné, aby byli vysocí politici napojeni na detektivní agenturu. Večer se kvůli tomu sejdou koaliční špičky. Podle opoziční ČSSD však Bártův odchod není dostatečným očištěním vlády od mafiánských struktur a žádá Nečase, aby rázně zakročil.

Sám Bárta své rozhodnutí rezignovat na ministerský post zdůvodnil tím, že nechce svojí kauzou zatěžovat akceschopnost vlády v době důležitých reforem. Zároveň potvrdil, že i nadále hodlá kandidovat do čela Věcí veřejných. „Chci dostát svým slovům, že na funkci nelpím v případě, že nebudu schopen plně prosazovat to, s čím jsem do vlády vstupoval,“ prohlásil Bárta.

Z politiky ale Bárta odejít nechce, dál se chce ucházet o post předsedy Věcí veřejných - prý i proto, aby očistil své jméno od nařčení a diskreditační kampaně z posledních dní. Za „brutálními nařčeními“ ze strany někdejších kolegů z poslaneckého klubu Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla podle něj může stát stavební lobby, příslib lepší politické budoucnosti či „zraněné přemrštěné ambice“. „Těchto nařčení se nebojím a budu nadále postupovat tak, jak jsem zvyklý - to znamená otevřeně a zejména s ohledem na potřeby celku, nikoliv své osoby,“ dodal Bárta, který bude dnes večer na jednání koaličních špiček vysvětlovat kromě své kauzy i zveřejněné údaje o tom, že měl vstoupit do politiky, aby získal ekonomickou moc pro ABL.

Spolu s Bártou odstoupil z funkce i jeho první náměstek Martin Sýkora. Bárta mu vyhověl a jeho rezignaci přijal. Sýkora působil před svým nástupem na ministerstvo jako bezpečnostní manažer, ředitel divize a obchodní šéf bezpečnostní agentury ABL.

Novou šéfkou poslanců je Peake

Poslanecký klub Věcí veřejných si dnes zvolil novou předsedkyni, Kristýnu Kočí střídá Karolina Peake. Ta na brífinku uvedla, že nového ministra dopravy chtějí znovu vybrat Věci veřejné, konkrétní jméno ale ještě nepadlo. Věci veřejné prý navíc budou požadovat návrat Víta Bárty do vlády, až očistí své jméno: „Znám Víta Bártu šest let. V životě jsem se v souvislosti s ním nedočkala žádného podrazu, nabídky úplatku, ničeho, co by jakýmkoliv způsobem zviklalo moji důvěru v jeho osobnost,“ prohlásila Peake.

Bárta je prý sice kontroverzní a dominantní člověk, ale pouze osoba takového formátu je podle Peake schopna vytvořit politickou stranu, jako jsou VV, a být silným ministrem dopravy. „Nikdy jsem podobnou důvěru neměla ani v Kristýnu Kočí ani v Jaroslava Škárku,“ dodala. Podmínkou fungování koalice prý je také to, že se nesmí zastavit očistný proces na ministerstvu dopravy.

Karolína Peake také oznámila, že se bude ucházet o post předsedy VV, i když se původně rozhodla nekandidovat. V nominacích od členů VV přitom získala více hlasů než Vít Bárta. „Činím tak hlavně proto, že si velmi vážím všech nominací. Chci tak vyjádřit jasnou podporu Věcem veřejným, všem členům v regionech, ale i současnému vedení,“ zdůvodnila dnes změnu svého rozhodnutí Peake. „Stále podporuji v kandidatuře speciálně Radka Johna,“ dodala poslankyně.

ČSSD: VV se musí omluvit a rozpustit se

Opoziční sociální demokraté volají po Bártově úplném odchodu z politiky. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že by se VV měly lidem omluvit, rozpustit se a jejich poslanci rezignovat. Sociální demokraté také znovu vyzvali premiéra Nečase, aby Bártu odvolal z vlády. „Premiér Nečas by se neměl skrývat. Máme ještě předsedu vlády? Nezmizel? Neunesl ho někdo?“ hřímal na brífinku Sobotka. Pokud by Bárta ve vládě zůstal, tak by předsednictvo ČSSD zvažovalo hlasování o nedůvěře vládě.

Bohuslav Sobotka:„Součástí Bártovy chobotnice jsou i ministři vnitra, pro místní rozvoj a školství Radek John, Kamil Jankovský a Josef Dobeš. Bárta ji vytvořil, aby získal ekonomickou a politickou moc a zakázky pro bezpečnostní agenturu ABL, kterou vlastnil. Bárta je ovládá.“

Jiří Dienstbier: „Věci veřejné jsou korupčním projektem. Vláda by si měla udělat analýzu a případně podat Nejvyššímu správnímu soudu návrh na rozpuštění VV.“