Bývalí policisté z Toflova gangu nepřijdou o výsluhy

Praha - Bývalí policisté z takzvaného Toflova gangu nepřijdou o výsluhy za svou službu státu. Muži jsou obvinění z toho, že zneužívali svého postavení k vydírání podnikatelů. Do civilu ale odešli ještě před tím, než byli obviněni. Výsluhy jim zpětně nelze odebrat ani v případě odsouzení. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Deník upozorňuje na případ Stanislava Dobrovolného, který odešel do civilu na vlastní žádost jen 12 dní před svým obviněním. Jihomoravský krajský policejní ředitel Tomáš Kužel, který jeho odchod od sboru schválil, se hájí tím, že neměl informace o konkrétních jménech podezřelých.

Včasnou výpovědí si tak Dobrovolný zajistil odstupné ve výši šesti platů. Doživotně bude navíc pobírat měsíční výsluhy, jejichž výše se určuje podle počtu odsloužených let. „Bohužel mu tyto peníze nejde podle současných zákonů odebrat,“ řekl deníku Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jehož odbor případ vyšetřuje.

Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele. Nejprve si vymyslela křivé obvinění z hospodářského deliktu a zahájila stíhání vybraného podnikatele. Následně mu nabídla, že vše za úplatek zahladí. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010. Šéfem skupiny, podezřelé z 30 korupčních kauz, byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, kterého loni v Brně zastřelil neznámý pachatel.