O Vánocích zemřelo na silnicích pět lidí

Praha – Letošní Vánoce byly na českých silnicích podstatně tragičtější než loňské svátky. Zatímco před rokem policisté a záchranáři vyjeli jen k jediné smrtelné nehodě, letos konstatovali během svátků smrt hned pětkrát. I přes tato negativní čísla ovšem dopravní statistiky za celý rok 2011 předpovídají nejméně mrtvých za 50 let.

Dva mrtví chodci, úmrtí jednadvacetiletého řidiče v Praze i tragická havárie na Opavsku, kde sjela řidička s autem do potoka – také tyto havárie se na tragických vánočních statistikách podepsaly. „Dohromady jsme zaznamenali 346 nehod, z nichž u více než třetiny byla příčinou nepřiměřená rychlost a u další víc než stovky nesprávný způsob jízdy,“ vypočítává ředitel dopravní policie Leoš Tržil a doplňuje, že za každý zhruba osmý karambol mohl taky alkohol v krvi řidiče. „Pod vlivem alkoholu policisté přistihli po nehodách 41 řidičů,“ doplňuje Tržil. 

Celkový počet kolizí je s předchozími vánočními svátky srovnatelný – loni jich dokonce bylo o necelou třicítku víc. Tehdy se při nich sice lehce zranilo o čtrnáct lidí víc než letos, tentokrát ale došlo k výraznému zhoršení především u vážných následků: loni to byli čtyři těžce zranění a jeden mrtvý, proti tomu hned devět těžce zraněných a k tomu devět usmrcených je statistika tří svátečních dní roku 2011. A čísla jsou horší taky ve srovnání s předloňskými prosincovými dny volna, v roce 2009 totiž silnice vzaly život třem účastníkům provozu. 

Obětí by poprvé v historii mohlo být méně než 700

Navzdory tomu dál existuje velká šance, že letošek bude vůči řidičům nejtolerantnější minimálně za posledních padesát let. To naznačovala už listopadová statistika: do konce jedenáctého měsíce zemřelo na silnicích 646 lidí, což bylo hned o 67 mrtvých méně, než je historické minimum, pocházející z roku 2010. 

Prosinec sice statistiky meziročně průběžně zhoršil, protože během jeho dosavadních šestadvaceti dní už zemřelo o patnáct lidí víc než za stejnou část měsíce loni, přesto by celkový součet měl být proti všem předchozím letům příznivější. Letošní celoroční průměrné denní číslo mrtvých na silnicích jsou totiž dvě oběti – a pokud by tak tento průměr platil i ve zbývajících pěti dnech roku, zachráněných životů proti historickému rekordu by stále bylo přes padesát. 

Z hlediska statistiky navíc stále není ztracena ani šance, že vůbec poprvé v historii by černé číslo zabitých při dopravních nehodách mohlo být nižší než sedm set – aktuálně se tento údaj zastavil na 693 obětech. Přitom ještě na začátku tisíciletí nebyly výjimkou roky, během kterých v Česku umíralo ročně kolem třinácti set lidí, extrémem pak je rok 1969 s 1 758 tragicky zahynulými účastníky provozu.