Vyšší DPH zdraží všechny léky

Praha – Češi zaplatí za všechny léky od 1. ledna víc peněz. Důvodem je zvýšení DPH z deseti na čtrnáct procent. Podle odhadu Úřadu pro kontrolu léčiv pacienti za léky zaplatí v příštím roce o 564 milionů víc. Pojišťovny si k tomu musejí připravit další miliardu a 800 milionů korun. Dohromady tak do státní kasy pošlou přes dvě miliardy korun navíc.

Nejvíc navýšení pocítí chroničtí pacienti, kteří si pro léky docházejí často. Cena se zvedne i u léků, které částečně platí zdravotní pojištění. „Doplatek se zvýší adekvátně tomu, jak je přípravek cenově náročný,“ řekl ČT člen předsednictva České lékárnické komory Michal Hojný. 

Vyšší doplatky u léků se ale budou započítávat do takzvaných ochranných limitů. Při překročení hranice 5 000 u dospělých a 2 500 u dětí a seniorů peníze budou pojišťovny vracet. Ročně jde přibližně o 200 tisíc pojištěnců, v příštím roce jich tak ještě přibude. 

Částku, kterou pacienti v novém roce v lékárně zaplatí, ovlivní i změna v regulačním poplatku. Nově už se nebude platit 30 korun za položku na receptu, ale stejná částka za celý předpis.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)