Obce musí šetřit, vypínají osvětlení a povolávají koňské povozy

Praha - Česká města a obce čeká další kolo škrtů. Problémy mají s rostoucími cenami energií, benzinu a nafty nebo zvyšující se daní z přidané hodnoty. Zastupitelstva se tak snaží ušetřit každou korunu. A cesty jsou různé, od vypínání nočního osvětlení až po zvyšování daně z nemovitosti.

Když šéf státní kasy sepisoval v létě rozpočet na příští rok, do kolonky příjmy měst a obcí zapsal 118 miliard korun. Jenže kvůli skomírajícímu růstu ekonomiky se vybere i míň daní, takže už teď je jasné, že i starostové dostanou míň, než ministerstvo slibovalo. Jenže účty, které města a obce platí, pořád rostou. Jen stavební práce v příštím roce kvůli vyšší DPH podraží o 4 procenta a nahoru jdou i ceny energií. Obce tak musí šetřit. Způsoby jsou různé, některé aspoň na část noci potemní. 

„Může se stát, že od dvanácté, od půlnoci, de facto do čtyř do pěti do rána by se opravdu po Kvildě nesvítilo,“ připouští starosta Kvildy Václav Vostradovský. Obecní pokladna by tak měla ušetřit asi 50 tisíc korun ročně, tedy polovinu výdajů na noční osvětlení. 

V Kunovicích na Uherskohradišťsku zase od června příštího roku skončí místní kino. „Na kulturu se sáhne v první chvíli a hned,“ potvrzuje starostka Ivana Majíčková. Na představení chodí v průměru sedm lidí a kino namísto vydělávání už v rozpočtu města udělalo díru půl milionu korun. 

Ve Vysokém Poli na Zlínsku si zase pro pytle s domovním odpadem přijíždí vůz tažený koňmi. Starosta Josef Zicha radí: „Zvykejme si na takovéto pohledy, protože finanční situace obcí je těžká. V uplynulých letech jsme prováděli třeba rozvoz obědů pro seniory. Budeme to ale muset vzhledem k příjmům obce omezit.“ 

Některá města a obce si vypomůžou tím, že lidem od ledna zvednou daň z nemovitosti - třeba Kutná Hora si tak ročně přijde na 10 milionů korun. Za daň z nemovitosti si lidé připlatí v každém pátém z jedenasedmdesáti bývalých okresních měst.

Obce musí šetřit (zdroj: ČT24)
Vydáno pod