Ministr vnitra vede kázeňské řízení s policejním prezidentem

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice zahájil kázeňské řízení s policejním prezidentem Petrem Lessym. K takovému kroku přistoupil kvůli Lessyho dřívějším výrokům zejména na adresu náměstka zlínské krajské policejní správy Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Případem se zabývala policejní inspekce a podle mluvčího poukázala na možná pochybení policejního prezidenta.

Inspekce se případem zabývala na základě trestního oznámení, které na Lessyho loni v září podali šéf zlínské policie Bedřich Koutný s Vaňkem. Podle deníku Právo se jim nelíbil především Lessyho výrok o tom, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie Vaňka. Inspekce počátkem prosince rozhodla, že se Lessy nedopustil trestného činu, předala však případ Kubicemu ke kázeňskému projednání.

Ministr zřídil poradní komisi a ta mu po prostudování podkladů doporučila zahájit kázeňské řízení. Kubice doporučení akceptoval a dnes řízení započal. Uvědomil prý o tom i Lessyho, který má nyní 15 dní na vyjádření. „Je to jenom pokračování kauzy trestního oznámení pana plukovníka Koutného a pana plukovníka Vaňka, ve které jsem byl očištěn, že jsem se nedopustil žádného trestného činu, a nyní to beru, jako že probíhá standardní řízení o tom, zda jsem se nedopustil nějakého kárného přestupku… Z mé strany si v žádném případě nejsem vědom, že bych se čehokoliv dopustil,“ uvedl pro ČT Lessy.

Pokud by kázeňské řízení dopadlo v neprospěch současného policejního prezidenta, mohl by být Lessy vedle pokuty a dalších trestů také zbaven hodnosti, což by de facto znamenalo i jeho konec v nejvyšší policejní funkci.

Jan Kubice zahájil kázeňské řízení s Petrem Lessym (zdroj: ČT24)