Policisté dopadli výrobce drog, museli střílet

Přerov - Policisté dopadli na Přerovsku 29letého muže podezřelého z rozsáhlé výroby drog. Aby zastavili jeho auto, museli použít i varovné výstřely. Muž přitom stihl nabourat policejní vůz. Stejného pachatele se pokoušeli policisté zadržet už loni. Tehdy na ně svým autem najížděl a podařilo se mu uprchnout. Muž skončil ve vazbě a je obviněn z několika trestných činů. Loni přerovští policisté vyšetřovali 34 případů souvisejících s drogami.

Muže dopadli policisté v úterý těsně po předávce pervitinu jedné z odběratelek. Nejprve se jej pokusili zastavit policisté v Dluhonicích, na jejich výzvu však nereagoval a ujížděl pryč. Policisté proto použili varovný výstřel, ale muž prchal dál. Na ulici Náves narazil do jednoho z policejních vozidel, druhé se poškodilo tím, jak se řidič pachateli vyhýbal, aby nedošlo k nárazu. Policisté muže nakonec dopadli, v jeho autě našli pod volantem ukrytou střelnou zbraň, věci na výrobu pervitinu a zhruba 20 gramů drogy.

Měsíčně prodal kolem padesáti gramů pervitinu

Stejného pachatele se pokusili zadržet policisté již 25. prosince v Přerově. I tehdy na výzvu policistů nereagoval a jel dál směrem na obec Horní Moštěnice. Jeho auto poté začali muži zákona pronásledovat. Ani varovný výstřel ho nezastavil. Muž pokračoval směrem na Kostelec u Holešova, kde odbočil na polní cestu. Na poli však uvízl. Ve chvíli, kdy policisté přiběhli k vozidlu, se muž prudce rozjel a začal na policisty najíždět. Nakonec se mu podařilo ujet. Jeho vůz objevili policisté následující den poblíž obce Líšná ohořelé.

Muž podle policistů minimálně od začátku loňského roku zprostředkoval a prodal pervitin přibližně ve 110 případech. Pervitin prodával po celém Olomouckém kraji včetně Jesenicka. Měsíčně prodal přibližně 50 gramů drogy. Pro chemikálie na jejich výrobu si jezdil do zahraničí - na Slovensko a do Polska. Sám pachatel je dlouhodobým uživatelem drog. V minulosti za takový trestný čin nebyl odsouzen. Policisté jej obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, z násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Přerovští policisté řešili loni 34 případů souvisejících s drogami, při kterých bylo zadrženo 36 pachatelů. Zajistili také dvě pěstírny konopí a osm varen. Z celkového počtu se 29 případů týkalo distribuce a výroby pervitinu, ve zbylých sedmi případech šlo o konopí.