Chybou úřednice zaplatili nájemníci dvojnásobek činže

Praha – Nájemníci armádních bytů se dostali v lednu do svízelné situace. Asi tisícovka z nich, která platí přes SIPO, uhradila činži dvakrát. Některé rodiny tak rázem odepsaly z účtu přes 25 tisíc korun. Za vším je chyba úřednice ze Správy vojenského bytového fondu. Ministerstvo obrany omyl omlouvá přechodem na nový systém účtování.

Měsíční nájem v armádním bytě o velikosti 3+1 je 12 350 korun. V lednu se ale na složence objevila částka hned dvakrát. Pro řadu rodin to byl znatelný zásah do rodinného rozpočtu. „Máme malou mateřskou a plno půjček. Dvanáct a půl tisíce, to nemáme ani na měsíc na jídlo,“ řekla ČT nájemnice Blanka Gačová.

Armáda slibuje, že peníze vrátí složenkou nejpozději v polovině února. „Jsme připraveni kompenzovat všem každou korunu, kterou by je to stálo navíc,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Mluvčí Jan Pejšek: „Přecházelo se na nový software, kde je jiné číslo účtu, a bohužel jedna úřednice zapomněla zrušit starý příkaz a zároveň zadala nový.“

Asi čtvrtině nájemníků banka peníze nestrhla vůbec, protože neprošly přes nastavený limit plateb za SIPO. Kromě nájmu tak ale zároveň nezaplatili například elektřinu nebo plyn. „Většina lidí se právě ptala, jak to má řešit, jak má zaplatit ty další služby, které taky nebyly zaplaceny. Jsou kvůli tomu nepříjemně rozladění,“ uvedla Martina Vítková z bytového družstva Praha 6-Řepy.

Nájemníci armádních bytů navíc řeší i další problém. Pokud dojde k privatizaci, o které se už několik let jen mluví, koupí si lidé byty, ve kterých žijí i dvacet let, nejspíš za tržní cenu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)