Pachatel vše zdarma, oběť musí platit

Praha - Ve vztahu pachatel sexuálního činu versus jeho oběť je zvýhodněna jen jedna strana, pachatel. Nemocný násilník, kterému byla soudem nařízena ochranná léčba, totiž neplatí žádné poplatky za vyšetření, léčbu ani lůžko v ústavu. Změna se u regulačních poplatků nechystá, obětem má ale pomoct nový zákon, který za sexuální napadení přiznává odškodnění.

„Je to absurdní, protože v jedné léčebně na jednom pavilonu bude oběť, která bude muset platit, v druhém pavilonu bude pachatel, který má služby zdarma,“ říká Růžena Hajnová ze sexuologického oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Po léčení invalidní důchod, nebo taky nemocenská

Pokud před nástupem na léčení pracovali, po roce v léčebně dostanou pachatelé invalidní důchod. Oběť, pokud pracovala, může pobírat nemocenskou, na invalidní důchod dosáhne jen se závažnou diagnózou.

„Poplatky nejsou k tomu, aby hodnotily, kdo za onemocnění může a nemůže, je to výraz solidarity všech se všemi,“ říká Leoš Heger, ministr zdravotnictví.

Pomoc se čeká od nového zákona

Jako odškodné by mohli postižení dosáhnout na paušální částku 50 tisíc korun, případně 200 tisíc jako náklady na léčbu nebo pokrytí ušlého výdělku.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)