Živých dárců ledvin je málo, ministerstvo chystá finanční kompenzace

Ostrava - Vzácný dar dostala od své přítelkyně Barbora Smilovská - ledvinu pro transplantaci a s ní nový život. Takových příběhů je v Česku ale pořád málo. Lékaři by jich uvítali mnohem víc, čekatelů jsou totiž stovky. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá i změnu v zákoně a finanční kompenzaci pro dárce.

Na novou ledvinu čeká v Česku podle národního registru více než 600 pacientů, jen každý desátý má přitom šanci, že dostane ledvinu od žijícího dárce. Ta je přitom mnohem výhodnější. Ujímá se lépe než ledvina od zemřelého, vydrží i dvakrát déle, až dvacet let. Dárce ale nese i rizika. „Jeho jediná ledvina může časem onemocnět,“ říká Jiří Samlík, vedoucí transplantačního centra ostravské nemocnice.

Barbora Smilovská měla štěstí. Ledvinu jí darovala kamarádka. S Gábinou se potkaly před deseti lety na plese v Třanovicích. Jejich rodiny se spřátelily. Před třemi lety Barboře selhaly ledviny - nemohla žít bez pravidelné dialýzy. Manžel ani děti se stát dárci nemohli kvůli rozdílné krevní skupině.

Třicetiletá Gábina se rozhodla jí pomoct. „Přišla za mnou a řekla: 'Daruji ti ledvinu.' Měla jsem z toho strach,“ vypráví Barbora. Gábina měla stejnou krevní skupinu, dobře dopadla i vyšetření. Ke společným vzpomínkám obou rodin tak přibylo datum 22. listopadu 2011 - transplantace. Byla úspěšná. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Žádných výhod od státu se dárce orgánu ale nedočká. „Člověk, který se takhle obětuje pro druhého, nemá žádnou úlevu, nemocenská je hrozně nízká,“ podotýká Barbořin manžel Martin Smilovský. To by se ale mohlo změnit. Ministerstvo zdravotnictví totiž navrhuje v novém transplantačním zákoně kompenzaci ušlého zisku do výše průměrného platu, což je v současnosti zhruba 24 tisíc korun. Zákon by mohl začít platit ještě letos.