Tisíce lidí demonstrovaly proti Nečasově vládě, v Praze oblehly ČT

Praha - Na protestních shromážděních takzvané Holešovské výzvy, která požaduje demisi vlády, se dnes odpoledne sešly na různých místech Česka tisíce lidí. Na pražské Václavské náměstí zamířily asi 2 500 protestujících, část se pak vydala přes pražskou magistrálu, kterou na chvíli zablokovala, k České televizi, kterou oblehla. Podle demonstrantů ČT dostatečně o akci neinformovala a počet lidí, kteří přišli vyjádřit svou nespokojenost, zkreslila. V Brně bylo až 4 000 účastníků, v Hradci Králové a Ostravě zhruba tisícovka a stovky lidí se sešly i v dalších krajských městech. Iniciátoři akce před nedávnem vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila, s tím, že pokud na jejich požadavky nebude reagovat, tak uspořádají celonárodní protest.

Na pražské Václavské náměstí dorazilo asi 2 500 lidí. Lidé s transparenty skandovali, že chtějí demisi vlády, pozastavení reforem, vypsání nových voleb a Klausovu abdikaci. V revoluční náladě je podpořil i proslov Hördura Torfasona, který byl iniciátorem protestů na Islandu vedoucím k pádu tamější vlády. Mnoho lidí mělo na oblečení žlutou nálepku s nápisem „Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“. Mezi demonstrujícími bylo dost účastníků staršího věku, proslovům souhlasně přitakávali. 

Ke slovu se dostal také režisér Jiří Krejčík nebo Slávek Popelka, iniciátor Holešovské výzvy. „Tím, že jste sem dnes přišli, jste vyjádřili přání žít jako svobodní občané ve svobodné zemi, ne jako otroci,“ zahájil proslov Popelka. Mezi organizátory se pohyboval i kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert, známý spory kvůli předražování jízdného.

Demonstranti oblehli budovu ČT

Kolem 19:00, tedy po zhruba dvou hodinách od zahájení protestu, se část demonstrantů vydala z náměstí směrem k sídlu České televize na Kavčích horách. Zablokovali tak celou magistrálu ve směru z centra a posléze oblehli ČT. 

Před budovou zpravodajství ČT, kterou hlídali policisté, se sešlo několik set demonstrantů. Zde si stěžovali, že oficiální sdělovací prostředky o jejich výzvě dostatečně neinformují. ČT, která do pořadů Události a Hyde Park zařadila živé vstupy, podle nich dnešní zprávy o jejich protestu na Václavském náměstí zkreslila. Skandovali proto hesla „cenzura“ a „máme právo na informace“. Kolem 21:40 dav lidí areál Kavčích hor definitivně opustil, protest se obešel bez vážnějších incidentů.

Demonstrace před budovou ČT
Zdroj: ČT24/Anna Havlovicová

Nejvíce lidí se zřejmě sešlo na brněnském náměstí Svobody, policejní mluvčí Bohumil Malášek odhadl účast na 3 500 až 4 000 lidí. Z náměstí musela být odkloněna doprava, tramvaje jezdily po Rooseveltově třídě. Demonstrace se ale obešla bez incidentů. Lidé přinesli transparenty s nápisy kritizujícími vládu premiéra Petra Nečase, vyslechli si text Holešovské výzvy, několik proslovů a hudebních vystoupení. Největší potlesk sklidily proslovy, v nichž řečníci požadovali zastavení církevních restitucí a odstoupení prezidenta Václava Klause. 

Na Masarykově náměstí v Hradci Králové se na protivládní demonstraci sešla zhruba tisícovka lidí. Účastníci podepisovali petiční archy požadující demisi vlády či zastavení penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy. „Je potřeba, aby lidi vzali klacky a vyhnali vládu, takhle to už dál není možné,“ řekl v projevu jeden z protestujících. Někteří demonstranti měli nad hlavami transparenty s nápisy „Stop vládě zlodějů“ či „Vláda má tvořit, ne krást a lhát“. Přibližně tisíc lidí demonstrovalo také v Ostravě, na dalších místech se účast odhaduje na stovky či desítky protestujících. 

Autoři výzvy chtějí úřednickou vládu a demisi Klause

Iniciátoři Holešovské výzvy už dříve oznámili, že požadují demisi vlády a jmenování dočasné vlády odborníků, zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb a uzákonění běžně použitelného referenda. Chtějí také zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy a odvolání podpisu na smlouvě ACTA, která podle nich zavádí cenzuru na internetu. Řešením by prý byla dočasně jmenovaná úřednická vláda a týden po jejím jmenování by měl odstoupit prezident Václav Klaus pro ztrátu důvěry.   

Na těchto požadavcích se usnesli na konferenci, která se na konci ledna konala v pražském Hloubětíně a kde se podle iniciátorů spojili občané, iniciativy, neparlamentní strany či občanská sdružení a vytvořili Národní radu. „Nadále vystupujeme pod tímto názvem,“ píše se na webu iniciativy.