Do jeskyně na koncert? I to nabízí letošní prohlídky

Praha - V letošním roce návštěvníci v České republice mohou zavítat do čtrnácti zpřístupněných jeskyní, které poslední březnový den otevírají své brány. Mnoho z nich ale kromě zajímavých krápníkových úkazů ukáže i archeologické expozice ze života pravěkých lidí. Některé prohlídky ozvláštní kostýmovaní průvodci, kteří zájemcům přiblíží dobu prvních speleologů. Milovníci hudby si také přijdou na své. Výbornou akustiku chtějí v některých lokalitách jeskyňáři využít k prohlídkám zatraktivněným hudebními reprodukcemi a živými koncerty.

Symbolicky na začátek sezóny bude otevřen nově zrekonstruovaný areál Mladečských jeskyní, která je i přes svůj neveliký rozsah jednou z nejvýznamnějších archeologických lokalit v Evropě. Před více než 31 tisíci lety tu zde žil člověk kromaňonský. „My nechceme v jeskyních ukazovat pouze krápníky, ale chceme je ukazovat i z jejich jiného významu,“ podotkl ředitel Správy jeskyní ČR Jaroslav Hromas. V samotné jeskyni tak zájemci mohou shlédnout expozici a rekonstrukci pravěkého kromaňonského obřadu.

Nicméně výstava ze života pravěkých lidí není jediným letošním lákadlem. „Rozšířili jsme spektrum doprovodných programů, abychom jeskyně představili i jinak,“ uvedl Hromas. V Koněpruských jeskyních se tak návštěvníci budou moci seznámit s pověstnou středověkou penězokazeckou dílnou v oživené podobě. Některé prohlídky mohou zájemci absolvovat pouze s baterkami tak, aby je viděli ve stejném světle, jako když do nich poprvé pronikli jeskyňáři.

Pohled do Macochy bude zdarma

Nejznámější Punkevní jeskyně čelila loni nájezdu návštěvníků i podnikateli, který chtěl na atraktivitě oblasti vydělat. Hromas ale ujišťuje, že na horním můstku Macochy by letos měla být situace lepší. „Podnikatel si od obce pronajal pozemek, u kterého je horní můstek, i když můstek patří Správě jeskyň ČR,“ dodal Hromas. Podle něj letos návštěvníky nic podobného nečeká. 

Jaroslav Hromas:

„Bráníme se tomu, abychom zpřístupněním poškozovali další jeskyně (…) Každé zpřístupnění jeskyně je určitý negativní zásah do jeskynního ekosystému. Ne všechny jeskyně je dobré zpřístupnit. I když už zpřístupňujeme nějaký jeskyní systém, tak nikdy ne celý.“

Právě komplex Punkevních jeskyní i propasti Macocha se stále drží na špičce návštěvnosti. I kvůli velkému zájmu je třeba se nejprve zaregistrovat do pořadníku nejlépe na internetových stránkách, které to umožňují i rok dopředu. Na originální kostýmové prohlídky lákají také Sloupsko-šošůvské jeskyně v Moravském krasu, kde průvodci seznamují skupinu s historií objevování jeskyň. Ročně navštíví všechny jeskyně v Česku až třičtvrtě milionu návštěvníků.

Rozhovor s Jaroslavem Hromasem (zdroj: ČT24)