Bém je zpátky v Česku, k odposlechům se ale nechtěl vyjadřovat

Praha – Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) se dnes po týdnu vrátil ze zahraničí, žádné zásadní prohlášení ke kauze odposlechů ale nepřišlo. Bém prý připravuje konkrétní kroky, k jejich zveřejnění chce ale ještě čas. Kvůli aféře čeká Béma jednání s místní buňkou ODS na Praze 6 i s premiérem Nečasem, termíny ale ještě nejsou známé. Už v pondělí pozastavil Bém své členství v ODS.

Na pražskou Ruzyni přiletěl Bém v devět hodin ráno, z letiště ho odvezla manželka. S Českou televizí komunikoval jen pomocí SMS zpráv: „Budu bojovat za objektivní vyšetření všech spáchaných trestných činů a potrestání viníků. Budu žádat i objektivní vyšetření trestnosti či 'závadnosti' faktického obsahu odposlechů, ze kterých média vyfabulovala obludné zpravodajské drama,“ uvedl bývalý primátor.

V koalici se mezitím rodí plán, jak znovu svolat sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) právě k odposlechům bývalého primátora Pavla Béma a vlivného podnikatele Romana Janouška. Někteří poslanci ODS toho chtějí dosáhnout žádostí dvou pětin členů komise, jak stanoví sněmovní jednací řád. Úterní jednání komise zkrachovalo hned na začátku kvůli sporu o účast Davida Kádnera (VV), který byl dříve zaměstnancem ABL.   

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Pavel Bém už v pondělí požádal o pozastavení členství v ODS, zůstává ale poslancem. Bémově rozhodnutí pozastavit členství ve straně předcházela Nečasova výzva, aby tak učinil, nebo se strana začne zabývat jeho vyloučením. Předseda ODS také Bémovi doporučil, aby složil poslanecký mandát, což podpořilo i grémium strany.